Србија и Балкан

Блокирани аутобуси са КиМ: Одговор Србије на гласање у ПС Савета Европе?

Секретар Канцеларије за везу Приштине у Београду тврди да су српске власти одузеле пасоше и путне исправе грађанима тзв. Косова и да су у знак "одмазде" на граничном прелазу Батровци задржана четири аутобуса са приштинским регистарским таблицама
Блокирани аутобуси са КиМ: Одговор Србије на гласање у ПС Савета Европе?Getty © Bozana Pavlica/Anadolu Agency

Секретар Канцеларије за везу Приштине у Београду Фатмир Хаџоли тврди је да је више од 300 грађана такозваног Косова "заглављено" у Србији на граничном прелазу са Хрватском, додајући да је овај, како каже, "апсурдан потез српске власти", знак одмазде због гласања у Парламентарној скупштини Савета Европе, преноси "Албанијан пост".

"У знак освете и као одраз апсурдне нервозе због гласања у Парламентарној скупштини Савета Европе за чланство Републике Косово у овој међународној институцији, гранични органи Србије на прелазу Србија-Хрватска, од поноћи блокирају најмање четири аутобуса који превозе грађане Косова", објавио је Хаџоли на платформи Икс.

Хаџоли, између осталог, тврди и да су српске власти одузеле пасоше и путне исправе грађанима тзв. Косова, називајући то "флагрантним кршењем" споразума постигнутих у оквиру дијалога за нормализацију односа Београда и Приштине о слободи кретања и међусобног признавања докумената.

"Блокирање преко 300 грађана је флагрантно кршење не само Бриселских споразума, већ и универзалних људских права загарантованих свим међународним конвенцијама. Само ауторитарни режими блокирају путнике из других земаља уз образложење 'ово је наредба из Београда'", нагласио је он и додао да ће кренути ка прелазу Батровци, да би дао подршку "својим сународницима".

image