Србија и Балкан

Политичарка која би Северну Македонију извела из НАТО-а: Ми смо западна колонија којој треба ремонт

Кандидаткиња за председницу Северне Македоније упозорава на лицемерје Запада по питању Сребренице
Политичарка која би Северну Македонију извела из НАТО-а:  Ми смо западна колонија којој треба ремонт© Husamedin Gina/Anadolu Agency/Getty Images

Најновија иницијатива да се донесе резолуција којом ће догађаји у Сребреници бити проглашени за геноцид, према мишљењу Биљанке Ванковске, кандидаткиње Левице на председничким изборима у Северној Македонији, "у најмању руку је дискутабилна због политичке позадине, а највише због лицемерја".

"У време кад се у Гази врши геноцид, за који Запад нема ни очи ни уши, одлучио је да геополитички дисциплинује Србију за злочин који је процесуиран и који се догодио 1995. године", приметила је.

Након 33 године "наводне независности", Македонија се налази у европској субпериферији као западна колонија са становништвом које је најсиромашније и најнесрећније у Европи и огромним одливом мозгова, истиче Ванковска, која се залаже за излазак ове државе из НАТО-а.

Коментаришући како Левицу неки називају "проруском партијом", Ванковска, у интервјуу за "Политику" каже да се у томе нарочито показује страх владајућих елита које подржавају западни фактори.

"Ми се залажемо за излазак земље из НАТО-а, преиспитивање вазалске позиције према ЕУ, раскидање такозваног Охридског споразума који је увео бинационалну државу у којој данас влада тиранија албанске мањине над већином, отварање спољне политике на све четири стране света, на основу политике мирољубиве конзистенције и сарадње на економском и културном плану", указује Ванковска.

Она наводи да је неопходан потпуни "ремонт државе" почев од доношења новог устава уместо постојећег "октроисаног од стране западних снага". Залаже се за војну неутралност, ближу регионалну сарадњу и солидарност са прогресивним покретима у Европи.

"Разлози за излазак Северне Македоније из НАТО-а су вишеслојни, а најпре безбедносни, демократски и антимилитаристички. Чланство у најмоћнијем војном савезу који води рат у Украјини није донело ништа добро малој и сиромашној Македонији. Ми смо међу 18 чланица које издвајају више од два одсто БДП-а, налазимо се на линији фронта, а оружје плаћамо својим сиромаштвом", наводи саговорница "Политике".

Ванковска наводи да сиромашној држави, са проблемима на етничком и социјалном плану чланство у овој Алијанси не гарантује никакву безбедност. Уз то, промена имена државе догодила се, како она тврди, због уласка у НАТО, а не у ЕУ.

Македонска левичарка додаје и да албанским политичким факторима није довољна федерализација земље, те да желе да је политичком уценом "и либанизују".

Она се осврнула и на договор албанских партија да неће формирати власт са победником ако се у Устав не унесе и промена – избор председника у парламенту.

"Сада када су добили и првог албанског премијера чију функцију врши бивши командант ОВК Талат Џафери, следећа амбиција им је да добију потпредседника републике или председника и то путем уцена у парламенту. Већ 20 година ДУИ и Али Ахмети су кингмејкери у домаћој политици, а ово је само наставак те амбиције", закључила је Ванковска.

image
VV inauguration
banner