Србија и Балкан

Кандидаткиња за председницу Северне Македоније тражи излазак из НАТО-а

Оно што издвајамо за НАТО иде за финансирање туђих ратова, истакла је Ванковска
Кандидаткиња за председницу Северне Македоније тражи излазак из НАТО-аGetty © Nicolas Economou/NurPhoto

Универзитетска професорка и кандидаткиња "Левице" за председницу Северне Македоније Биљана Ванковска изјавила је данас да је неопходно покретање процедуре за излазак те државе из НАТО-а.

"Као сиромашна земља која нема економски развој, а сваке године за НАТО издваја више од два одсто националног производа, само тоне у сиромаштво, а оно што издвајамо иде за финансирање туђих ратова", поручила је Ванковска грађанима скопске општине Карпош.

Она је поновила залагање из свог изборног програма за доношење новог Устава који неће бити етнички, већ грађански, заснован на принципима "друштвене класне правде и једнаких могућности".

"Неопходно је да донесемо нови Устав уместо да се надмудрујемо ко ће да уђе у преамбулу. Тај Устав ће бити савремен, јер ћемо га донети за себе као политичка заједница која се неће делити по етничким квотама, са олигархијама и етнотрибализмом, већ друштвени устав, заснован на принципима друштвене класне правде и једнаких могућности", рекла је Ванковска.

Кандидаткиња парламентарне партије "Левице", 64-годишња Ванковска, једна је од седам кандидата на председничким изборима који ће бити одржани 24. априла у Северној Македонији.

image
VV inauguration
banner