Србија и Балкан

Да ли се спрема крвава подвала: Азем Власи упозорава на "нову Панду"

Убиство шесторице младића у Пећи Куртијев режим покушава да припише Србима. Спрема ли се нова сплетка за коју ће окривити Србе?
Да ли се спрема крвава подвала: Азем Власи упозорава на "нову Панду"Getty © Photo by Ami Vitale

Србија би, провоцирајући пред одлучивање о чланству "Косова" у Савету Европе, "могла да организује терористички акт попут случаја 'Панда' из 1998. године", тврди некадашњи функционер на КиМ Азем Власи, подсећајући тако на случај убиства шесторице српских дечака у Пећи, који албанска страна покушава да подментне и припише Србима, иако су исте те године, првоосумњичени били управо Албанци.

"Србија ће покушати да организује неку провокацију. Посебно треба да води рачуна о безбедности мањина, поготово косовских Срба, јер Београд не оклева да организује било какав терористички акт, као што је убиство косовских Срба у случају 'Панде' 1998. године. Они само желе да  ставе мрљу на коначну одлуку од 16. до 17. маја за чланство Косова у Савету Европе", рекао је Власи у четвртак у емисији КТВ "Интерактив". 

Да су Срби кривци за убиство сопствене деце, покушава већ неко време да нас убеди премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, који напад на српске дечаке назива "терористичким нападом Србије". Он тврди да је убиство младића инсценирано у покушају "Милошевићевог режима да да оправда етничко чишћење и 'геноцид' на Косову".

Чињенице говоре да је неколико дана после злочина, Државна безбедност за масакр ухапсила и осумњичила групу локалних Албанаца, који су, међутим, пуштени због недостатка доказа.

Убиство шест младића српске националности сматрало се осветом Албанаца за убиство 34 чланова ОВК раније тог истог дана, када су на граници са Албанијом упали у легитимну заседу ВЈ, док су шверцовали оружје.

У масакру у "Панди" страдали Срби Иван Обрадовић (14), Вукота Гвозденовић (16), Светислав Ристић (17), Зоран Станојевић (17), Драган Трифковић (17) и Иван Радевић (25), а повређено је још 15 особа.

Тврдње Куртија о томе да је Србија крива за масакр су бесмислене, сведочи и потпуковник у Противтерористичкој јединици Горан Пановић, у то време припадник наших снага безбедности на Косову и Метохији.

"Тврдим да српске снаге немају везе са масакром деце у 'Панди' у Пећи. У историји није забележено да су Срби напали туђу, а не своју децу. Та деца су убијена да би нас испровоцирали да реагујемо", наводи некадашњи припадник ЈСО.

Међутим, случај и дан данас није решен. Део јавности верује да су умешане и стране службе.

Помињање "Панде" у оваквом контексту поприлично је злослутно – заправо могло би да послужи као увод или пак најава за нове нападе на Србе, које ће приштинске власти правдати лажно тврдећи (опет) да их је инсценирао сам Београд. Спрема ли се нова крвава подвала за коју би Приштина поново кривила Србију, питају се забринути становници Косова и Метохије, знајући да Власи, оптужујући Србе како спремају провокацију, увелико провоцира – и то озбиљно и опасно.

Власи је, сем што је практично најавио ново страдање српског народа, додао и да гласање на северу Космета може да пропадне због "застрашивања" Српске листе, иако је једини разлог због кога је Српска листа позвала на бојкот гласања то што је Куртијев режим поставио за Србе немогуће услове који нису фер.

"Можда пропадне 21. априла јер су косовски Срби у северном делу били застрашени Србијом, уцењени од Листе Србија, која је као марионета власти Београда на Косову и понаша се по Вучићевом налогу. Моћи Србије и њиховог оруђа на Косову, попут Српске листе, није стало ни до интеграције Срба у нормалан правни систем Косова, нити било чега другог, њих је само брига да изазову дестабилизацију Косова, то чини односи Косова и Србије су тешки", рекао је он, заборављајући да су односи Приштине и Београда напети управо због непрестаних провокација, застрашивања и малтретирања Срба из јужне српске покрајине.

image
VV inauguration
banner