Србија и Балкан

Потпуковник ПТЈ демантује Куртија: Срби нису убили децу у кафићу "Панда" у Пећи

Запад овај масакр упорно покушава да заташка, али у извештају Хелене Хант се помиње да су четворица САС-оваца у то време била у Рачку
Потпуковник ПТЈ демантује Куртија: Срби нису убили децу у кафићу "Панда" у Пећи© Принтскрин/Јутјуб

Пре 25 година, 14. децембра 1998. године, током сукоба на Косову и Метохији, неидентификовани нападачи упали су у кафић "Панда" у Пећи и убили шест српских младића, а 15 ранили.

Двојица терориста, обучених у црне униформе са капуљачама на глави су, након пуцњаве, побегли су у Капишницу, део града са јаким упориштем терористичке УЧК.

Страдали Срби су: Иван Обрадовић (14), Вукота Гвозденовић (16), Светислав Ристић (17), Зоран Станојевић (17), Драган Трифковић (17) и Иван Радевић (25).

Данас је парох пећки Драган Радовановић служио помен убијеним српским младићима у кафићу "Панда" на гробном месту Драгана Трифовића.

Опелу на православном гробљу у Пећи присуствовала је, и запалила свећу, сестра настрадалог Драгана Трифовића са супругом.

Тела петоро осталих младића њихови родитељи пренели су у централну Србију.

Смртовница са њиховим фотографијама и данас је на улазним вратима Пећке патријаршије.

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти је на Фејсбуку на 25. годишњицу масакра у кафићу "Панда", назвао терористичким нападом Србије. 

Курти је написао да су српске власти 14. децембра 1998. године инсценирале убиство српских младића, што је "био покушај Милошевићевог режима да оправда етничко чишћење и 'геноцид' на ''Косову".

У тројезичној поруци – на албанском, енглеском, па српском на плочи коју је Курти данас открио на некадашњем кафићу "Панда", наводи се да је за злочин који су "инсценирале српске власти шест невиних албанских младића затворено и мучено, иако су они у међувремену пуштени, штета која им је нанета била је непоправљива".

На другој страни, потпуковник у Противтерористичкој јединици Горан Пановић, у то време припадник наших снага безбедности на Косову и Метохији, оштро је демантовао Куртијеве наводе о умешаности српских снага у убиство младића у кафићу у Пећи.

"Тврдим да српске снаге немају везе са масакром деце у 'Панди' у Пећи. У историји није забележено да су Срби напали туђу, а не своју децу. Та деца су убијена да би нас испровоцирали да реагујемо", наводи некадашњи припадник ЈСО. 

Нико нормалан, наглашава Пановић, не би се играо са животом деце, она су у свим државама заштићена посебним конвенцијама и принципима.

Убиство шест младића српске националности сматрало се и осветом за убиство 34 члана терористичке УЧК раније тог дана, када су на граници са Албанијом упали у заседу Војске Југославије.

Породице страдалих младића у масакру у "Панди" још не знају ко је и због чега убио њихову децу 1998. Кажу да им је данас тешко као и првог дана.

Тужилаштво за организовани криминал преузело је случај убиства шесторице младића у кафићу "Панда" 2015. године. Од тада је саслушано око 40 сведока, а изведени су и поједини докази.

Међутим, званичних информација о починиоцу и налогодавцу у овом случају још увек нема.

Постојале су одређене индиције и да су злочин над српском децом починили припадници британске тајне службе МИ-6, а да је злочин организован у припреми за сукобе на Косову и Метохији.

Горан Пановић је у време масакра био у Дечанима, иако није био сведок догађаја, каже, може да говори о својим сазнањима и сам има одређене индиције ко је то могао да учини. 

"Не могу са сигурношћу да тврдим, али имам неке индиције да то има везе са Енглезима и њиховом продуженом руком на Балкану - Немцима", сумња Пановић, додајући да верује да су Рачак, Маркале и "Панда" потекли из истог центра моћи.

Запад овај масакр упорно покушава да заташка, али у извештају Хелене Хант се помиње да су четворица САС-оваца у то време била у Рачку. Овај злочин био је иначе увод за рат после кога у Метохији готово да није остало Срба, а убрзо је уследило бомбардовање СР Југославије.

Горан Пановић оцењује да ће се кривци за масакр у "Панди" у Пећи привести лицу правде када се промени ситуација у геополитичком смислу.

"Када Запад више не буде јак, као што сада слаби његова моћ, откриће се ко је убио српску децу у Пећи", наглашава наш саговорник. 

image