Србија и Балкан

Увредљива анегдота Џозефа Бајдена: Измислио причу о ујаку кога су појели људождери

Амерички председник сада је "досолио" причу о свом ујаку који је страдао у Другом светском рату
Увредљива анегдота Џозефа Бајдена: Измислио причу о ујаку кога су појели људождери© Tanjug/AP Photo/Gene J. Puskar

Ујак Џозефа Бајдена, по свему судећи, ипак није био "залогај" за људождере у Папуа Новој Гвинеји, како је то устврдио амерички председник, наводећи да је Амброуз Финеган, који је учествовао у пацифичкој кампањи током Другог светског рата можда постао жртва канибала, након што је његов авион оборен изнад Нове Гвинеје.

То је потврдила и секретарка за штампу Беле куће Карин Жан-Пјер, која је новинарима рекла како је Бајден само изражавао како је "невероватно поносан" на Финегана када је Бајден сугерисао да су га домороци Нове Гвинеје појели 1944.

"Видели сте председника, био је невероватно поносан на службу свог ујака у униформи. Видели сте код споменика. Видели сте како вам одговара када су га питали о његовом ујаку, који је изгубио живот када се војни авион у којем је био срушио у Пацифику након полетања у близини Нове Гвинеје", рекла је Карин Жан Пјер.

Ни Пентагонова Aгенција за ратне заробљенике не помиње да је Финеган имао "блиски сусрет" са људождерима.

"Из непознатих разлога, овај авион је био принуђен да се спусти у океан код северне обале Нове Гвинеје. Оба мотора су отказала на малој висини, а нос авиона је снажно ударио у воду. Три мушкарца нису успела да изађу из олупине која је потонула и сматрају се несталима. Један члан посаде је преживео и спасила га је баржа која је наишла. Ваздушна потрага следећег дана није пронашла трагове нестале летелице, или изгубљених чланова посаде", рекли су из агенције.

У Папуа Новој Гвинеји не само да нису одушевљени најновијом Бајденовом измишљеном анегдотом, па су овакве његове изјаве критиковали описујући их као "неопткрепљене".

Аналитичари у Папуи Новој Гвинеји којима су предочени његови коментари описали су те тврдње као непоткрепљене и лоше просуђене, истичући да долазе у тренутку када САД покушавају да ојачају своје везе са земљом и да се супротставе кинеском утицају у пацифичком региону.

"Меланезијска група народа, чији је део Папуа Нова Гвинеја, сматра да је оваква категоризација веома увредљива. Не зато што неко каже да је некада ту било канибализма, јер то је чињеница. Али, неприхватљиво је имплицирање да је његов ујак искочио из авиона и да је неко помислио да је добар оброк", истиче професор политичких наука на Универзитету Папуа Нова Гвинеја Мајкл Кабуни, а преноси "Гардијан".

Он појашњава да је канибализам практикован само у одређеним контекстима – на пример урођеници су јели блиске покојнике из поштовања, не би ли спречили распадање њиховог тела.

"Не би тек тако појели ниједног белца који је пао са неба", каже Кабуни, који подсећа да је након Другог светског рата нестало око 79.000 америчких војника на просторима од југоисточне Азије до Корејског полуострва и Европе. Зар Бајден имплицира да је свих 79.000 поједено – пита се саговорник "Гардијана".

Прича о наводно поједеном ујаку није, међутим, прва лаж у којој је ухваћен амерички председник. Често је волео да се похвали занимљивостима које се никад нису догодиле – и то чак по неколико пута.

"Факт чекери" су открили да није био искрен ни када је "напумпао" шест пута поновљену причу о пожару који се догодио у његовој кући, а у којој је наводно замало изгубио "жену, мачку и корвету". Лагао је, испоставило се, и када је тврдио да је ухапшен у Јужној Африци јер је покушао да види Нелсона Манделу, али и у много других случајева.

Изјаве Џозефа Бајдена описиваног и као "машина за гафове", нашле су се под лупом "Вашингтон поста", који је проверивши неке од тврдњи у којима се Бајден најблаже речено "огрешио о истину" америчком председнику доделио чак и титулу "Пинокио без дна".

Заправо, његове лажи почеле су још одавно, а још 1987. године Бајден се повукао из председничке кампање када се открило да је као своје говоре користио делове дирљивог обраћања лидера британске Лабуристичке партије Нила Кинока па и Роберта Ф. Кенедија.

image
VV inauguration
banner