Свет

Опет је то урадио: Бајден разговарао с Митераном 24 године после његове смрти (ВИДЕО)

Амерички лидер је на сталној мети критика због својих година, а више пута је доведена у питање његова способност за други мандат

Председник САД Џозеф Бајден је на предизборном догађају у Лас Вегасу помешао француског председника Емануела Макрона с некадашњим лидером Француске Франсоа Митераном, који је умро 1996. године.

Бајден је направио (нови) лапсус док је препричавао догађаје са састанка Г7 одржаног 2020. године, непосредно након што је победио на изборима.

Амерички лидер је рекао да је на његову изјаву "Америка се вратила" реаговао "Митеран из Немачке", а потом се исправио – "из Француске".

"Одмах пошто сам изабран, отишао сам на оно што зову састанак Г7 где су и сви НАТО лидери. Био сам на југу Енглеске, сео сам и рекао: 'Америка се вратила', и Митеран из Немачке, мислим из Француске, погледао ме је и рекао, рекао: 'Знаш, зашто... на колико си се вратио?'", изјавио је Бајден.

Бела кућа је касније објавила исправку у којој је Митераново име прецртано и замењено именом актуелног председника Француске Емануела Макрона, преноси "Хил".

Портал бележи да је Бајден критиковао бившег председника Доналда Трампа због његових недавних коментара о "тровању крви", које је Трамп користио да опише начин на који имигранати утичу на Сједињене Државе.

Први човек САД је уз то, на Иксу, исмејао свог бившег и по свему судећи будућег ривала на председничким изборима и због тога што је претходног месеца помешао своју ривалку за републиканску председничку номинацију Ники Хејли с бившом председницом Представничког дома Ненси Пелоси.

"Не слажем се са Ники Хејли у свему, али се слажемо у овоме: она није Ненси Пелоси", написао је Бајден.

Бајден је на сталној мети критика због својих година, а више пута досад је доведена у питање његова способност за други мандат, што као аргумент често користе његови политички противници.

Бајден (81) је најстарији председник у америчкој историји, а ако буде поново изабран на изборима у новембру, на крају свог другог мандата имаће 87 година.

image