Србија и Балкан

Брнабић: Седница скупштине о закону о изборима у понедељак

Више од две трећине посланика подржало је предлог измена и допуна Закона о локалним изборима
Брнабић: Седница скупштине о закону о изборима у понедељак© FOTO TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ

Седница Скупштине Србије на којој ће се расправљати о изменама и допунама Закона о локалним изборима заказана је за понедељак у 11 часова, изјавила је председница парламента Ана Брнабић.

Она је на конференцији за новинаре рекла да ће претходно одржати Колегијум Народне скупштине у 9 часова за све посланичке групе како би се договорили о току седнице и начину рада.

"Оно што ми је драго јесте да је више од две трећине посланика подржало предлог измена и допуна Закона о локалним изборима, укупно 184 посланика су предлагачи измена и допуна закона", рекла је Брнабић.

Прецизирала је да су подршку дали сви посланици владајуће коалиције, Народни покрет Србије, Ново лице Србије, Зелено-леви фронт, Еколошки устанак, самостални посланици Покрет слободних грађана, као и партија Шаипа Камберија.

Она је изразила наду да ће парламент наставити да функционише на тај начин и оценила да би то била позитивна промена коју би сви грађани подржали и која би допринела свеукупном смањењу тензија и подела у друштву, које Србији у овом тренутку не требају.

"Србија се суочава са озбиљним притисцима, са озбиљним изазовима и треба заједно да радимо и да направимо јединствену брану притисцима и изазовима", рекла је Брнабић.

Такође, она је додала да је одлука дела опозиције о бојкоту избора неодговорна и да то показује њихову врхунску неозбиљност.

"Ако желе да бојкотују, нека бојкотују и објасне својим присталицама због чега им је таква одлука. Ипак, готово сам сигурна да ће променити мишљење. То је на крају крајева и моја препорука", рекла је Брнабић.

Говорећи о Резолуцији о Сребреници, она је рекла да ће последица бити много веће по Уједињене нације и свет него по Србију.

"Не постоји правило које нису прекршили, заобишли су Савет безбедности, што значи да ништа више не мора да иде пред СБ УН. А сва питања о БиХ морају да иду пред СБ УН. Свакако ће тај преседан који праве и други користити, зашто не би. Ако то себи дозвољава Немачка, Велика Британија, што то себи не би и други дозволили. Уколико се то нађе на дневном реду по први пут ће за тако озбиљну тему као што је геноцид бити прегласавања", нагласила је Брнабић.

Она је подсетила да је тема о геноциду оба пута када се о њој расправљало у УН усвојена једногласно.

Председница Скупштине Србије раније у току дана састала се са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Џејмсом О'Брајаном и истакла на том састанку да је дијалог са свим политичким групама у парламенту њен први приоритет наводећи да сматра да је у томе остварен први успешан корак.

Брнабић је информисала О'Брајана о статусу око примене препорука ОДИХР за унапређење изборног процеса и око омогућавања одржавања локалних избора 2. јуна ове године.

О'Брајан је истакао да је велика ствар то што је започет дијалог са опозиционим странкама и да то даје другачију атмосферу на политичкој сцени, као и да је то добро за све будуће кораке ка јачању демократије у друштву.

Састанку у Скупштини Србије присуствовао је и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.

image
VV inauguration
banner