Србија и Балкан

Пахор: Дијалог Београда и Приштине у застоју, имам план

Постоји недостатак поверења и треба наћи начин да се уз веће поверење иде даље, поручује некадашњи словеначки дипломата , виђен да на позицији изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине
Пахор: Дијалог Београда и Приштине у застоју, имам план© ATA Images

Некадашњи словеначки председник Борут Пахор, који би могао да замени Мирослава Лајчака на позицији изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине, изјавио је да је тај дијалог застао због недостатка поверења, а да он нуди свој план како да се то поверење врати и преговоре настави даље.

На питање шта би променио у дијалогу и где види решење, Пахор је одговорио да то сада не може да каже, али да је заинтересован за место специјалног изасланика ЕУ.

"Не могу то сада рећи, док процес не буде покренут. Одлучио сам се да идем у тај процес и онда ћу, ако прихвате ту одлуку, рећи и понудити све своје референце, дати свој план. Дијалог је у застоју, постоји недостатак поверења и треба наћи начин да се уз веће поверење иде даље", рекао је Пахор за "Косово онлајн".

Напоменуо је да без напретка у дијалогу ни Косово ни Србија не могу постићи ништа за своју сигурнију будућност.

На питање да ли је могуће да цео Западни Балкан буде у ЕУ 2030. године, признаје да то, вероватно, није могуће

"Оптимизам је постојао 2004. године, данас не постоји. Моје излагање на скупу, када сам рекао за 2030. годину, није наишло на аплауз, јер нико не верује да ће 2030. године бити спремна ЕУ и државе у региону. Али, ако наставимо тако, онда ни 2050. регион неће бити у ЕУ. А, време истиче", указао је Пахор у Љубљани, где је његов Институт "Пријатељи Западног Балкана" организовао скуп "Западни Балкан у ЕУ".

Због свих геополитичких изазова, попут сукоба у Украјини и конфликта на Блиском истоку, мора се очувати мир, поручио је он.

"Немојмо се шалити. Ми смо одговори да чувамо мир, стабилност и благостање људи у овом делу Европе. Само је проширење Европске уније одржива гаранција мира и сигурности", закључио је Пахор.

image