Србија и Балкан

Остварује му се дечачки сан? Пахор потврдио да би желео да буде Лајчаков наследник

Након што је словеначко "Дело" објавило да би бивши председник Словеније Борут Пахор могао да буде нови изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине, сам Пахор је то данас и потврдио за агенцију СТА
Остварује му се дечачки сан? Пахор потврдио да би желео да буде Лајчаков наследникGetty © Horacio Villalobos / Contributor

Бивши председник Словеније Борут Пахор потврдио је да би желео да буде на месту специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине наследи Мирослава Лајчака, коме мандат истиче у августу.

Након што је словеначко "Дело" објавило да би бивши председник Словеније Борут Пахор могао да буде нови изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине, сам Пахор је то данас и потврдио за агенцију СТА.

Заинтересованост Пахора за ову функцију није необична вест, поготово ако се узме у и обзир чињеница да је месечна зарада специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине пре четири године била око 20.000 еура. Наиме, након именовања Мирослава Лајчака, у априлу 2020. године, медији су објавили да је за издвојено 1,2 милион евра из годишњег буџета на име зараде специјалног представника. Пахор, наравно, може очекивати вишу суму, с обзиром на раст цена и инфлацију у ЕУ.    

Раније данас, премијер Словеније Роберт Голоб рекао је да подржава Пахора у његовој кандидатури за место специјалног представника ЕУ за дијалог и додао да је тим поводом у протеклих месец дана водио бројне билатералне разговоре са лидерима европских земаља, као и са највишим представницима Европске уније.

image