Србија и Балкан

Живадин Јовановић: Запад објављује Србији да прелази Рубикон и баца коцку

Некадашњи министар спољних послова Југославије поставља питање да ли Србија може да остане верна Европској унији ако ЕУ (Немачка) жигоше српски народ као геноцидан
Живадин Јовановић: Запад објављује Србији да прелази Рубикон и баца коцку© Amir Hamzagic/ATAImages

Некадашњи министар спољних послова Југославије Живадин Јовановић упитао је како је могуће да акцију у Генералној скупштини Уједињених нација о усвајању резолуције којом би се српска нација жигосала као геноцидна, води држава која је у једном веку извршила четири агресије против српског народа.

"Јасеновац, Јајинци, Крагујевац, Краљево, Ниш... Грчка посланица у Парламентарној скупштини Савета Европе Дора Бакојани, сестра премијера Киријакоса Мицотакиса, предводи акцију да се такозвана Република Косово прими у Савет Европе", наводи Јовановић.

Он је оценио да је реч о завршној фази понижавања, застрашивања и етничког чишћења Срба са Косова и Метохије под покровитељством политичког Запада, као и да тај "поклон-пакет" стиже Србији када обележава 25. годишњицу злочиначке оружане агресије НАТО.

"Да ли то политички Запад објављује да прелази Рубикон и баца коцку - да српски народ није народ вредан постојања и поштовања, већ парија!", пита се некадашњи министар спољних послова Југославије.

Додаје да стандардне жалбе да "политички Запад крши Дејтонски споразум, принцип консензуса у Босни Херцеговини и права Републике Српске, да гази Повељу Уједињених нација, Резолуцију Савета безбедности УН 1244 и Устав Србије, да Аљбин Курти није заслужио чланство у Савету Европе јер није извршио "два од три услова", не покривају прелазак Рубикона, поготову не ремете логику Запада".

"Напротив! Имамо ли важније вредности од егзистенцијалних? Јесмо ли спремни за стратешке политичке одговоре? Како би реаговао такозвани политички Запад ако би Србија, којим случајем: затражила чланство у БРИКС-у, обнову чланства у Покрету несврстаних земаља, враћање дијалога у вези са Косовом и Метохијом у Савет безбедности УН, јер је Европска унија изашла из мандата Генералне скупштине и демонстрирала да није фер посредник", оцењује се Јовановић.

Он поставља питање да ли Србија може да остане верна ЕУ ако ЕУ (Немачка) жигоше српски народ као геноцидан.

"Србија не признаје Дорине или било чије 'услове' за чланство тзв. Косова у било коју међународну организацију, јер не признаје сецесију, отимање своје државне територије", закључује Живадин Јовановић.

image
VV inauguration
banner