Србија и Балкан

ЕУ игнорисала извештај Међународне комисије, осудили Српску: У Европи нема места негирању геноцида

Делегације ЕУ у БиХ је потпуно игнорисала извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992–1995. године, у којем тврде да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште
ЕУ игнорисала извештај Међународне комисије, осудили Српску: У Европи нема места негирању геноцида© Royalty-free

Представници Европске уније саопштили су да осуђују то што су посланици Народне скупштине Републике Српске, као и окупљени на митингу "Српска те зове" у четвртак, 18. априла, у Бањалуци, како наводе, "негирали геноцид у Сребреници".

"У Европи нема места негирању геноцида, ревизионизму и величању ратних злочинаца и одбацујемо свако негирање, релативизацију или погрешно тумачење сребреничког геноцида", наводи се у саопштењу Делегације ЕУ у БиХ.

Додају да геноцид на простору Сребренице у јулу 1995. године није ствар нечијег личног става, већ је то "историјска чињеница", при том ЕУ потпуно игнорише извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992–1995. године. Ова Комисија је наиме, утврдила да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште.

Председник ове комисије Гидеон Грајф је раније појаснио значење појма "геноцид", наводећи да се односи "на намеру једне групе да потпуно уништи други народ", а ови 10 стручњака је закључила да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом месту.

ЕУ је саопштила да су "неспорна страдања грађана БиХ свих националности током рата 1992-1995. године и да су полазна основа за истинско помирење емпатија и уважавање страдања свих жртава, за шта је потребно да сви улажу напоре".

Делегација ЕУ је све политичке лидере и остале на водећим позицијама у БиХ позвала да покажу пијетет према жртвама и заложе се за помирење, да се суздрже од "провокативне реторике или потеза" и да усмере пажњу на напредак БИХ на "европском путу", што је, како су оценили, жеља велике већине грађана.

Народна скупштина РС је у четвртак усвојила предложене закључке о Извештају независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године коју је формирала Влада РС.

Извештај је утврдио да у Сребреници није почињен геноцид.

Резолуција о Сребреници, чије усвајање бошњачки део мисије Босне и Херцеговине с амбасадором Златком Лагумџијом на челу жели да прогура и Скупштини Уједињених нација заказаној за 27. април, предвиђа да 11. јул постане "међународни дан сећања на геноцид" и захтева да се кроз образовни систем на овај начин говори о злочину.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће, уколико резолуција о наводном геноциду буде усвојена, тих дана позвати Србе да где год живе истакну "нашу најлепшу тробојку и покажу да Србију и српски народ никада неће моћи да сруше".

image
VV inauguration
banner