Србија и Балкан

Милановић: ЕУ Американцима плаћа гас три пута скупље

Председник Хрватске Зоран Милановић каже да се Европска унија дуго "праћкала у илузији" да ће успети да оснује сопствено енергетско тржиште.
Милановић: ЕУ Американцима плаћа гас три пута скупљеwww.globallookpress.com © Rober Anic

Хрватски председник Зоран Милановић поручио је да енергија није роба, већ ресурс који гарантује сигурност, независност и снагу, а да се Европска унија тренутно налази у ситуацији у којој ће гас куповати од Сједињених Америчких Држава "по три пута вишој цени".

"Енергетика је у овом тренутку, али и иначе, кључно питање", истакао је Милановић на отварању економског форума "Бизнис Митс Политикс- Енергетика данас и сутра", у организацији словеначко-хрватског пословног клуба и словеначке амбасаде у Хрватској.

Милановић је рекао да Русија и САД, свака на свој начин, нису случајно "две велике и неуништиве државе".

"Неуништиве су јер имају одређене технологије и неограничене количине енергије за своје потребе. Кина већ није та категорија", рекао је Милановић.

Хрватски председник напоменуо је да се Европска унија дуго "праћкала у илузији" да ће успети да оснује неко енергетско тржиште.

"Озбиљно је ратно стање, озбиљније него икада у нашим животима. Дошли смо на то да ћемо гас куповати од савезника по три пута вишој цени. То је чињеница. То ће коштати", рекао је Милановић.

Према речима хрватског председника, то је, између осталог, разлог посете француског председника Макрона Сједињеним Америчким Државама како би разговарао са лидером САД-а Џозефом Бајденом.

"Уствари, разлог је, молити из позиције слабијег партнера за разумевање и милост", оценио је Милановић.

Хрватски председник истакао је да је потрошња електричне енергије по становнику заправо показатељ структуре економије, при чему говори о присутности, односно недостатку индустрије.

Утврдио је да у Хрватској "нема индустрије", док је у неким и мање развијеним државама та потрошња по становнику значајно већа, а као пример навео је Србију.

Милановић је уверен и да ће евро бити добар за Хрватску, с обзиром на то да је реч о земљи у којој доминирају услужне делатности. Указао је да Мађарска не улази у еврозону "из емотивних, а не рационалних разлога", а последица тога, каже, може бити да ће форинта за годину дана изгубити на вредности 30 одсто у односу на евро, што значи да ће мађарски туристи имати мање новца за трошење у Хрватској.

Када је реч о привреди, Милановић је рекао да је Хрватска практично зависна од Европе, пре свега Немачке.

"Како буде њима, биће и нама", оценио је и додао да се због прескупе енергије производња у Немачкој већ налази у проблемима.

Словеначки председник Борут Пахор, који борави у дводневној посети Хрватској, изјавио је да "живимо у веома несигурном и непредвидивом времену".

"Унапред се не може предвидети када ће доћи до кризе, за шта је последњи пример и сукоб на истоку Европе", рекао је Пахор и истакао да привреда , како би била спремна на такве кризе, мора бити конкурентна, отворена и еластична, са што мањим уплитањем државе.

Пахор је јуче допутовао у посету Хрватској, последњу у његовом мандату председника Словеније.

image
VV inauguration
banner