Србија и Балкан

Милановић о обуци украјинских војника: Пленковић крши Устав и терорише државу

Американци преко Украјине воде рат против Русије, ситуација је опаснија него што је икад била, каже Зоран Милановић
Милановић о обуци украјинских војника: Пленковић крши Устав и терорише државуwww.globallookpress.com © Miso Lisanin/ZUMAPRESS.com

Председник Хрватске Зоран Милановић оценио је да упућивање владиног предлога парламенту о учешћу Хрватске у обуци украјинских војника представља "лични терор и малтретирање" из кухиње премијера Андреја Пленковића.

"Ово је лични терор и малтретирање од стране Пленковића, његова жеља да прогура неке своје идеје", рекао је Милановић новинарима након свечане седнице Градског већа Задра.

Он је поновио да је то рат Америке и Русије, да Американци преко Украјине воде рат против Русије. То се, оценио је, мора констатовати. Хрватски председник такође упозорава да је "ситуација опаснија него што је икад била".

"Ово је тотално лудило. Све стручњаке који би млатили глогиње ја бих позвао да прочитају Члан 5 Северноатлантског уговора. Ми имамо обавезу безбедносне помоћи или прискакања у помоћ чланици НАТО-а која је нападнута, али то није апсолутно. Ја те могу заштити од неког трећег, али те не могу заштити од твог лудила, а то су наша средства и наши људи", казао је Милановић.

Говорећи о савезништву са НАТО, Милановић каже да Хрватска са њима има безбедносне гаранције и оне су предмет процене да, како је навео, "Пленковић крши Устав и терорише државу".

"Ово је већ нека врста лајт удара. Један насилник малтретира ову државу, малтретира посланике. Одакле ти право да нешто што пише у Уставу третираш другачије", упитао је Милановић.

Поручио је да неће ићи на Уставни суд ако ова одлука прође у парламенту, али да парламент није надлежан за то питање.

"Не идем на Уставни суд. Председник је изабран од грађана. Када су у питању одлуке које имају безбедносни и одбрамбени карактер, мораш да се консултујеш с председником државе, а саборским посланицима поручујем - будите усправни, не дајте се застрашивати", рекао је Милановић.

image
VV inauguration
banner