Србија и Балкан

Кинески представник у СБ: Приштина да одустане од једностраних акција и поштује суверенитет Србије

Наратив "људска права изнад суверенитета" ефективно своде људска права на политичко оруђе, упозорио је представник Кине у СБ УН
Кинески представник у СБ: Приштина да одустане од једностраних акција и поштује суверенитет Србије© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

Представник Кине у Савету безбедности УН позвао је Приштину да опозове неразумне одлуке и одустане од једностраних акција које изазивају тензије и конфронтацију и нагласио да је важно формирати ЗСО.

"Кина подржава стране да нађу међусобно прихватљиво решење кроз дијалог у складу са Резолуцијом 1244, а српски суверенитет, независност и територијални интегритет морају бити у потпуности поштовани", рекао је он на седници Савета безбедности УН о Косову и Метохији.

Наратив "људска права изнад суверенитета" ефективно своде људска права на политичко оруђе како би се НАТО мешао у унутрашње ствари држава, што угрожава и суверенитет и обећану заштиту људских права, упозорио је он.

Рекао је и да забрињавају ескалација тензија на северу КиМ у последње време и учестало насиље и безбедносни инциденти на терену, наводећи да су уредба о динару власти у Приштини и насилни прогони етничких Срба озбиљно пореметили нормалан живот српске заједнице.

"Позивамо Приштину да опозове неразумне одлуке и прекине једностране акције које погоршавају тензије и конфронтацију. Оснивање Заједнице општина са српском већином важан је део Бриселског споразума из 2013. године. Приштинске власти су се изричито обавезале у овом погледу и требало би да поштују своје обавезе у доброј вери. Надамо се да ће ЕУ подржавати неутралност, непристрасност и правду у свом посредовању", рекао је он.

"Русија је прошлог месеца затражила отворени састанак поводом 25. годишњице НАТО бомбардовања на Савезну Републику Југославију. Прошло је 25 година од рата НАТО-а против Југославије, али тај рат је далеко од историје. Ситуација на Косову остаје напета'', додао је представник Кине.

Заменик сталног амбасадора САД при УН Роберт Вуд рекао је данас да су САД "забринуте због застоја у напретку у нормализацији односа Београда и Приштине".

Амерички дипломата је рекао да је Вашингтон забринут због одлуке тзв централне банке у Приштини да укине динар, која, према његовим речима, утиче на добробит и рањивост мањинских заједница и подрива пут ка нормализацији односа Београда и Приштине.

"Апелујемо на обе стране да предузму конкретне кораке кроз дијалог под окриљем ЕУ и да испуне обавезе, укључујући проналажење решења за валуту. Такође, очекујемо и напредак у успостављању Заједнице српских општина", поручио је Вуд.

Представник Француске Никола де Ривијер поручио је да je хитно потребан напредак ка нормализацији, јер ће осигурати стабилност у региону, и неизбежан је услов за евроинтеграције.

Напоменуо је да Београд и Приштина морају да испуне своје обавезе и поздравља конструктивне акције на обе стране, преноси РТС.

Мора се, међутим, ићи даље, додаје амбасадор и указује да се формирање ЗСО од Приштине предуго очекује.

"Надамо се да ће бити постигнут неповратан прогрес, у складу са аспирацијама Косова да постане члан Савета Европе", истакао је амбасадор.

Представник мисије Словеније при Уједињеним нацијама изјавио је данас да нормализација односа Београда и Приштине иде руку под руку са обезбеђивањем безбедног и просперитетног окружења за Србе на Косову и Метохији.

Према његовим речима, "једно зависи од другог".

"Одговарајући ниво самоуправљања етничке српске заједнице на Косову требало би да се спроводи у доброј вери и поштујући потребе, интересе и бриге обе стране. Решења се не могу наметнути ни једној страни. Хитно је да се постигне напредак у испуњавању овог дела споразума о дијалогу", навео је он.

"Влада у Приштини треба да спроведе оно што је договорено и пружи руку Србима на Косову. Да би се изградило поверење и остварио напредак у дијалогу, Србија и Косово треба да се позабаве безбедносним проблемима, укључујући спречавање кријумчарења оружја и позивање починилаца незаконитих активности на одговорност", рекао је он.

Истовремено, он је изнео мишљење да седнице СБ УН о КиМ изгледају као да немају за циљ тражење решења и изградњу поверења, већ разоткривање разлика и додао да би СБ требало да утиче да се усвоји мишљење да нема другог начина него да прихватимо реалност и да обе стране прихвате да живе једни поред других.

"Словенија позива и Београд и Приштину да дају приоритет имплементацији постигнутих споразума, а посебно Бриселског споразума и његовог анекса из 2023. године", закључио је он.

Представник Алжира при Уједињеним нацијама нагласио је да је одлука Приштине о укидању динара имала негативан утицај на способност српског становништва у покрајини да води свакодневни живот и позвао Приштину на формирање Заједнице српских општине (ЗСО).

Он је истакао да је од виталног значаја обезбедити ефикасну заступљеност Срба у локалним институцијама на КиМ.

"Позивамо власти на Косову да предузму неопходне кораке и мере за успостављање Заједнице српских општина, како је договорено Бриселским споразумом из 2013. године", поручио је он.

Сматра да је "за жаљење" то што није било суштинског напретка у имплементацији споразума из 2023. године и оценио да су уместо тога "порасле тензије између Београда и Приштине" , а безбедносна ситуација на северу КиМ "остала слаба".

Представник Велике Британије при Уједињеним нацијама рекао је да Лондон подржава одлуку суда у Приштини о враћању имовине манастиру Високи Дечани, додајући да Лондон охрабрује обе стране да испуне своје обавезе, укључујући и успостављање Заједнице српских општина.

"Ова посвећеност довела је Косово корак ближе да схвати своје аспирације да уђе у Савет Европе. То ће донети опипљиве бенефите за све држављане Косова. Међутим, кључна питања остају нерешена. Недостатак нормализације односа наставља да има негативне импликације по регион. Поздрављамо напредак из децембра о енергетској мапи пута, таблицама, али кључна питања су остала нерешена", рекао је британски амбасадор.

Он је апеловао на обе стране да се држе дијалога под окриљем ЕУ. "Охрабрујемо стране да испуне своје обавезе, укључујући и успостављање Заједнице српских општина", рекао је, између осталог, британски представник.

image