Србија и Балкан

Вучић у Савету безбедности УН: 11 година неиспуњених обећања и изговора ЕУ

Последња редовна седница Савета безбедности УН о раду Унмика одржана је у октобру прошле године
Вучић у Савету безбедности УН: 11 година неиспуњених обећања и изговора ЕУ© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

Председник Србије Александар Вучић подсетио је на почетку обраћања Савету безбедности УН да је 19. априла навршено 11 година од најважнијег договора Београда и Приштине о нормализацији односа, чији је један од потписника била и ЕУ.

Једанаест година касније, иако су Срби испунили све услове, ЗСО није ни на хоризонту, рекао је председник и додао: Ових 11 година су биле године неиспуњених обећања, изговора и неистина, случајне или намерне неспособности ЕУ као гаранта договора да покрене ствари са мртве тачке, што је резултирало правним насиљем и физичким малтретирањем Срба.

Осврнувши се на извештај о раду УНМИК-а за који је рекао да је чињенично прецизан али му недостаје повезивања догађаја који су се дешавали у протеклих пола године, Вучић је рекао да је Приштина намерно створила неподношљиве услове за опстанак Срба на Косову и Метохији и подсетио да је хитна седница одржана на захтев Републике Србије, да су привремене институције на тзв. Косову проузроковале тензије.

Србија је Савету безбедности УН представила све што се догодило, правно насиље, физичко насиље и селективно таргетирање Срба на КиМ. Сви чланови СБ УН су проценили да су наши аргументи и поднете жалбе били у складу са чињеницама, рекао је он.

Укидање динара

Осврнувши се на укидање динара, Вучић је рекао да је то кулминација продужене етнички мотивисане кампање против Срба и других неалбанаца.

"Потези приштинских власти погађају сваког подједнако, без обзира на узраст и пол и све у оквиру шовинистичке агенде усмерене ка креирању велике Албаније", рекао је Вучић.

"Укидање употребе динара представља кулминацију етнички мотивисане, продужене кампање против Срба од стране приштинских институција. Аљбин Курти је причао пред свима вама да је Србима дао тромесечни прелазни период, током ког ниједно право Срба неће бити злоупотребљено да прихвате и примају динар. Од тренутка када се завршила седница, нико у Приштини, нити у међународној заједници није ни поменуо тромесечни прелазни период. И све мере против Срба у вези са динаром почеле су да се примењују одмах", рекао је Вучић.

Великоалбанске инспирације

Од 8. фебруара 2024. до данас одржано је пет разговора и једини опипљив исход ових напора било је излагање правих мотива Приштине, рекао је председник.

"Главни преговарач и Куртијев партнер у прогону потврдили су да њихове намере да укину динар јесу намере да потпуно искорене српско становништво на Косову и Метохији", рекао је председник.

Вучић је оценио да је Приштина "посвећена великој Албанији и тој хегемонији."

"Уместо да буде санкционисан, Куртијев режим је стално награђиван. Истовремено траје константна репресија од стране Албанаца", рекао је Вучић и подсетио на произвољна хапшења, малтретирања Срба, нападе - чак 16 од последње седнице Савета безбедности,  конфисковање имовине, забране увоза српске робе...

Вучић је подсетио да је Курти лагао СБ УН када је рекао да ће постојати период од три месеца "привикавања"  после укидања српског динара. И био је награђен за то, додао је.

Указао је на мањкавости извештаја када је реч о прогону Срба и неалбанаца и подсетио да УН у складу са Резолуцијом 1244 има обавезу да обезбеди нормалан, безбедан живот Срба - што не чини.

Бањска

Вучић је рекао да је "Бањска" била последица свакодневног прогона Срба на Косову и Метохији и да је Србија јавно упозоравала да Срби трпе етнички мотивисане и систематски планиране нападе.

"Србија је недвосмислено осудила насиље у Бањској, али та дешавања нису била узрок, већ последица Кутијеве репресије и прогона цивила и зато нећемо дозволити да се ова трагедија користи као алиби за прогон Срба, као ни за скретање пажње са тога", рекао је председник Вучић.

Подсетио је и на срамне изборе на северу Косова и Метохије. "Нове албанске општинске власти су биле потврђене без било каквог политичког легитимитета и онда су дошли као окупатори праћени тешко наоружаним специјалцима", рекао је и додао да је из тог разлога "разумљива одлука Срба да бојкотују" гласања која организује Приштина.

Континуирани прогон Срба у "мирнодопским" условима

"Србија захтева моментално пуштање на слободу свих политичких затвореника које држи приштински режим. Не може бити помирења без ослобађања свих политичких затвореника", рекао је председник Србије подсетивши на читав низ хапшења и привођења Срба.

"На терену имамо континуирано и несанкционисано прогањање Срба у формално мирнодопским условима", рекао је председник Србије.

Приштина одбија да испуни своје обавезе, а једна од тих обавеза се односи  на потребу успостављања Заједнице српских општина, што је уговорено споразумима из 2013. и 2015. као механизмом заштите појединачних и колективних права Срба у Покрајини, као основе комплетног процеса нормализације и свих других постигнутих споразума, рекао је Вучић.

Истакао је да је инсистирање Београда на ЗСО без икаквог довођења у питање статуса Косова и Метохије, пошто се ради о институционалном решењу које би предвидело и онемогућило прогон Срба који се спроводи у последњим годинама.

"ЗСО је осмишљена да омогући безбедан живот на терену, економски развој и заштиту елементарних политичких права Срба. Да је ЗСО била успостављена у протеклих 11 година, уверен сам да бисмо имали повољне услове за прави дијалог и историјско помирење између заједница. Међутим, ово је управо оно што они који су власти у Приштини, не желе. Разлог је тај да су вођени примитивном етничком мржњом према Србима, коју користе за распиривање међународних тензија као изговор. Слично је да је то изговор за финализовање прогона и етничког чишћења Срба", рекао је Вучић.

Зато је, додаје, једини разлог зашто су против формирања ЗСО у складу са споразумима 2013. и 2015. надајући се да ће постепеним укидањем права и стварањем неподношљивих услова за живот и опстанак српског народа, они отићи и напустити Косово и Метохију, при чему би идеја ЗСО била бесмислена.

"Савет безбедности је међу ретким телима где можемо да разговарамо отворено о ситуацији на Косову. Право да вам кажем, све мање је прилика да се то учини, зато што представници привремених институција у Приштини уз свесрдну политичку саветодавну и логистичку подршку својих међународних спонзора, правећи мале кораке и намећу као савршен чин нешто што није нормално и што је недопустиво са становишта међународног права, нешто што мора да се мирно прихвати", рекао је Вучић.

УН као бастион одбране међународног права

Нагласио је да УН, као последња инстанца и бастион одбране међународног права, не могу да дозволе двосмислену флексибилност у процени драматичних злочина против одређеног становништва, јер тако подривају свој ауторитет.

"Данас су нам потребне снажне и принципијалне УН више него икада, а ситуација на Косову и Метохији добра прилика је за светску организацију да ојача свој међународни ауторитет. Поред инсистирања на јасној осуди и прекиду прогона Срба, Република Србија још једном истиче да је у потпуности посвећена дијалогу Београда и Приштине као једино мирном начину за прелажење ових неспоразума и решавање проблема", навео је Вучић.

Истакао је да доследно одбијање Приштине да примени било који од укупно 52 постигнута политичка договора је додатни доказ да Приштина прогони Србе са јасним предумишљем.

"Другим речима, ти споразуми су осмишљени и постигнути баш да би се односи између Београда и Приштине могли нормализовати временом и да сви људи током овог политичког процеса могу да живе нормално свој живот у реалности", нагласио је Вучић.

Ако становништво на КиМ не може да се ослони ни на Уједињене нације као на објективног арбитра и некога ко ће да спречи "лукав етнички инжењеринг Приштине, то нас може довести до могућности непредвидивих сценарија са огромним последицама", рекао је Вучић и позвао специјалну представницу да "примени своја овлашћења и надгледа привремене институције".

Београд је испунио своје обавезе за разлику од Приштине која одбија да испуни своје, а за то време Срби се прогоне, додао је Вучић "Србија је посвећена дијалогу Београда и Приштине. То што Приштина не примењује ниједан споразум доказ је да жели прогон Срба", објаснио је.

Посвећеност миру није доминантно стање ума на КиМ. Приштина спроводи свој пројекат, прогонећи Србе и неалбанце. Аљбин Курти није овде јер је заузет подривањем регионалне безбедности, рекао је Вучић.

Курти је створио апартхејдски систем у срцу Европе за шта је награђен визном либерализацијом, чланством у Савету Европе, додао је. 

"Иако је данашња седница посвећена конкретном шестомесечном извештају о раду УНМИК-а, морам да вас упозорим не само на опасност која проистиче из ревитализације политике мржње коју спроводи Приштина, већ и на опасност коју пред међународни правни поредак носи препорука тзв. Косова за чланство у Савету Европе (СЕ)", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да је изјашњавање о чланству тзв. Косова у СЕ, које је назвао "финалом изругивања међународног права", планирано за средину маја.

"Зато се лако можемо наћи у ситуацији да шовинистички режим који спроводи прогон над читавим народом буде награђен за своје поступке и то управо од организације чији је смисао и прокламовани циљ промовисање и заштита владавине права и заштита људских права и слобода", рекао је Вучић.

Србија је посвећена миру и правном поретку. Даћемо све од себе да одржимо мир и стабилност у региону и увек можете рачунати на озбиљност Србије по овом питању, поручио је председник.

Eтничко чишћење спроводе они који тврде да им је демократија циљ

Вучић је упозорио да на КиМ спроводе етничко чишћење они који тврде да је демократија њихов једини циљ и да је до пре две године било више од 7,5 одсто Срба на КиМ, док сада Вјоса Османи сама каже да их има између три и четири одсто.

"То је велико признање њихово и достигнуће њихове сјајне политике зато што је било чак и пре две године више од 7,5 одсто Срба који живе на Косову", рекао је Вучић. "Чисто да видите како се спроводи етничко чишћење од стране свих оних који тврде да је демократија њихов једини циљ".

Вучић је нагласио да војна акција НАТО против Србије није била легитимна. " То је била агресија против суверене и независне државе, која је изведена без сагласности и било какве одлуке Савета безбедности и УН"

"Неки од вас су говорили да би требало дозволити приступ међународним организацијама за Косово, а заборавили сте да кажете да пре тога, укључујући и УН и њихове агенције, нешто мора да се догоди, а то је формирање Заједнице српских општина, што је договорено са канцеларом Шолцом, Емануелом Макроном, Ђорђом Мелони и свима другима из ЕУ са којима смо о том питању разговарали", рекао је Вучић.

"Када је реч о изборном процесу, хтео сам да објасним британском амбасадору, зато што верујем да се сви претварате, да не знате шта се дешавало и зашто су Срби донели одлуку. Позвао ме је председник Макрон и канцелар Шолц у Кишињев да разговарамо о питању избора после тих 'сјајних, демократских, изузетних избора са 3,4 одсто излазности на северу Косова'. Они су ми рекли - ти људи ће поднети оставке, зато што нико од нас у Европи никада неће да прихвати такве изборе. Ти би требало само да кажеш српским заједницама да би требало да учествују на наредним изборима, а ми ћемо да одрадимо свој посао са Приштином", навео је Вучић.

Додао је да су нам затим, 20 дана после тога рекли да би требало да покренемо ту петицију.

"И ми смо је и покренули и ти људи су заправо сакупили више од 20 одсто укупног броја гласова и потписа на целом Косову. Чак ни то није било довољно. Онда су почели да се користе најгорим триковима против демократије додајући нове људе на бирачким списковима који не постоје на северу Косова. Осим тога 12,47 одсто њих су Албанци који никада нису ни живели у том делу Косова. И тако функционише демократија", рекао је Вучић.

Зијаде: Ниво неповерења на КиМ висок

Специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде представила је редовни шестомесечни извештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији.

Зијаде је навела да је међународна заједница незадовољна напретком политичког дијалога и оценила да је "ниво неповерења висок".

Такође је изразила забринутост због укидања српског динара и наду да ће "решење бити нађено". 

Пуна примена договора под покровитељством ЕУ мора да буде приоритет како би се избегле кризе које су се до сада појављивале, оценила је Зијаде и позвала на формирање Заједнице српских општина.

"Још један елемент који може да обезбеди смањење неповерења је предузимање искрених корака ка оснивању ЗСО. Какав год да је финални оквир, ЗСО би обезбедила стабилне финансијске трансакције, образовање и здравствену заштиту српској заједници на КиМ", рекла је Зијаде.

Шефица Унмика је нагласила да никада није било значајније питање дијалога две стране, који би обезбедио конструктивна решења.

"Пуна примена споразум постигнутих под покровитељством Европске уније никада није било хитније питање како би се помогло да се реше велике кризе и низови криза до којих је дошло. То је најзначајније питање за обе стране", нагласила је Зијаде.

Похвалила је Приштину на враћању земље манастиру Високи Дечани као доказ "поверења" и "владавине права".

Напредак се рађа из акција које се предузимају уз спремност на компромис, оценила је она. "Ми ћемо и даље радити на превазилажењу неповерења заједница и позитивно утицали на процесе који су битни за будућност свих", обећала је шефица Унмик-а.

Османи: "Косово" је "шампион демократије"

Председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи искористила је своје обраћање да говори о успесима Приштине у последњих 25 година називајући тзв. Косово "шампионом демократије".

"Наша млада република показује демократију на делу. Сва постигнућа су дело људи који су пуни наде и жеље да напредују. Ми смо се подигли из пепела рата. Владавина права је оно на чему почивају све наше институције што је препознато од најзначајнијих организација за људска права", тврди Вјоса Османи.

Она је рекла да су "тврдње о етничком чишћењу Срба су злонамерне, нетачне и политички мотивисане од стране српких званичника. Косовски Срби који чине 3-4 одсто грађана имају сва права на образовање, и сва друга права као мањинска заједница", тврди Османи.

Османи је поручила да није Приштина та која не спроводи договорено, већ да је Србија та која четврт века "дестабилизује младу демократију" и на све начине спречава улазак "Косова" у међународне организације", рекла је Османи.

Антонио Гутереш је у редовном извештају, који се односи на период од 19. септембра 2023. до 15. марта 2024. године, навео да су, упркос извесном напретку у имплементацији споразума постигнутих уз посредовање ЕУ, тензије између Београда и Приштине повећане, а да је безбедносна ситуација на северу Косова остала крхка.

Он је истакао да није било напретка ка успостављању Заједнице српских општина упркос дипломатском притиску и изразио забринутост због примене нове регулативе о платном промету која је, како је навео, утицала на економска и социјална права Срба и других невећинских заједница.

Позвао је на хитан разговор о отвореним питањима у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, како би се осигурала права свих погођених заједница и најугроженије групе биле заштићене.

Гутерес је најоштрије осудио, како је навео, озбиљан безбедносни инцидент 24. септембра у Бањској, који је довео до трагичног губитка живота и позвао на завршетак истраге и "привођење починилаца правди без одлагања".

Последња редовна седница Савета безбедности УН о раду Унмика одржана је у октобру прошле године, док је у фебруару ове године на захтев Србије, а након одлуке приштинских власти да забране употребу динара, одржана ванредна седница СБ УН.

Вучић је, уочи пута у Њујорк, изјавио да ће доношење резолуције о Сребреници додатно нарушити односе у региону и да ће се Србија свом снагом борити против усвајања резолуције.

image