Србија и Балкан

Председник Србије после седнице СБ УН: Резолуција о Сребреници ће отворити Пандорину кутију

Резолуција о Сребреници неће допринети миру и поверењу на Балкану, већ ће продубити тензије, рекао је председник Србије и позвао ЕУ да уради свој посао и наметне оно што је Београду гарантовала 11 година
Председник Србије после седнице СБ УН: Резолуција о Сребреници ће отворити Пандорину кутијуGetty © Joel Carillet

Председник Србије Александар Вучић рекао је после седнице Савета безбедности УН о ситуацији на Косову и Метохији да је предуслов за све формирање ЗСО.

"Надамо се да ће то остати предуслов чланству тзв. Косова у Савету Европе", рекао је он.

Вучић је на пријему који је стална Мисија Србије при УН за сталне представнике држава чланица УН, поручио да Београд наставља дијалог са Приштином под окриљем ЕУ.

"Надам се да ће ЕУ ускоро обавити свој посао и наметнути оно што нам је гарантовала 11 година, најважнији предуслов за све – формирање ЗСО", рекао је он.

Осврнувши се на нацрт резолуције о Сребреници, Вучић је рекао да је нацрт те резолуције рађен уназад шест месеци без знања и сагласности не само Србије већ и свих у БиХ.

"Није било дискусије унутар БиХ о нацрту те резолуције, која дубоко дели етничке заједнице. Супротно свим очекивањима ова резолуција је иницирана иако није донета консензусом, и уперена је против једног народа. Србија је константо и доследно осуђивала злочине почињене у Сребреници"рекао је Вучић.

Он је оценио да тај потез неће допринети миру и поверењу на Балкану, већ ће продубити тензије. Како је рекао нацрт резолуције има узак оквир и има за циљ да оптужи само један народ, а што ће довести до даљег неповерења и дестабилизације у БиХ.

"Надамо се да то није жеља подносилаца те резолуције јер она неће залечити ране из прошлости већ их продубити", рекао је он."Та резолуција донета је против виталних интереса једног народа", рекао је Вучић и подсетио да је резолуција о геноциду у Руанди поднета на захтев Афричке уније, дакле после консултација регионалних актера, док је ова резолуција "борба против независности суверене земље као што је Република Српска".

"Усвајање резолуције ће отворити Пандорину кутију, продубити јаз и довести до отварања старих рана и то морамо да избегнемо. Она ће отворити врата за нове резолуције за геноциде", рекао је Вучић и позвао на повлачење резолуције, а ако се то не догоди, да чланице Генералне скупштине УН гласају против ње.

image