Србија и Балкан

Петковић: Србија се изборила да Срби са КиМ добију укидање виза

Он је на друштвеној мрежи Икс нагласио да Срби од Штрпца до Лепосавића, као народ у срцу Европе, нису грађани другог реда и да имају право на слободу кретања, темељну тековину ЕУ
Петковић: Србија се изборила да Срби са КиМ добију укидање виза© Vladimir Zivojinovic/Getty Images)

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да се Србија, као што је председник Србије Александар Вучић обећао прошле године, борила и изборила да Срби са КиМ добију визну либерализацију, упркос опструкцијама ПР.

Он је на друштвеној мрежи Икс нагласио да Срби од Штрпца до Лепосавића, као народ у срцу Европе, нису грађани другог реда и да имају право на слободу кретања, темељну тековину ЕУ.

"Остаје да ову одлуку ЕП потврди Савет министара ЕУ како би она постала оперативна. Данашња победа важна је порука да ћемо се, упркос свим препрекама, неуморно борити да живот нашег народа на КиМ учинимо достојним човека у 21. веку", написао је Петковић.

Европски парламент изгласао је данас визну либерализацију за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, на предлог европарламентарца и известиоца за укидање виза Матјажа Немеца.

image
VV inauguration
banner