Србија и Балкан

Дачић о визној либерализацији: Коначно исправљена неправда према Србима на КиМ

Србија је указивала на ову неправду, али је став многих земаља, укључујући Немачку, да је простор КиМ црна рупа у смислу криминала и да због тога не дозвољавају визну либерализацију, указује министар спољних послова Србије
Дачић о визној либерализацији: Коначно исправљена неправда према Србима на КиМ© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да је одлука о визној либерализацији за носиоце пасоша које издаје Координациона управа за КиМ, исправљање неправде која је одавно направљена и да очекује да ће такву одлуку подржати и Савет Европске уније и да ће она брзо ступити на снагу.

"Не могу бити кажњени наши грађани који су остали да живе на КиМ зато што нису напустили територију или нису узели нелегална косовска документа. У том погледу ово је исправљање неправде која траје већ десетак година јер наши грађани који су имали пасоше које је издала Координациона управе за КиМ нису имали право на визну либерализацију као што су то имали други грађани Србије", каже Дачић.

Како објашњава, Србија је и тада указивала на ову неправду, али је став многих земаља, укључујући Немачку, да је простор КиМ црна рупа у смислу криминала и да због тога не дозвољавају визну либерализацију. По њиховом тумачењу то тада није било питање статуса већ више питање критеријума да ли нека територија може да добије визну либерализацију.

"Имајући у виду да је у међувремену тзв. Косово добило визну либерализацију, по нашем мишљењу незаслужено, а ово питање је остало нерешено: Ми смо ту тему покренули зато што би то била последња група наших држављана за које не важи визна либерализација за ЕУ. Позитивна је ствар што је Европска комисија сагледала то на коректан начин, а представници Приштине су против овог решења јер они наравно све гледају да ураде како би промовисали једнострано проглашену независност Косова", каже Дачић.

Коментаришући јучерашњу редовну седницу Савета безбедности Уједињених нација на којој се разматрала ситуација на КиМ и на којој су поједини представници западних земаља, међу њима и Француска и Велика Британија, оцениле да ЗСО мора да буде формирана, Дачић је навео да мисли да би Савет безбедности могао и нешто друго да учини по том питању.

"Могао би да донесе и неке друге акте, као што су резолуције, којима би натерао приштинске власти да формирају ЗСО. Зашто? Зато што је после потписивања Бриселског споразума била седница СБ УН на којој сам ја учествовао и на којој су сви поздравили то потписивање и истакли обавезу формирања ЗСО. Прошло је већ 11 година и за то време Приштина је јасно показала да то не жели и јасно је показала да жели да настави политику етничког чишћења Срба са КиМ. Са друге стране, међународна заједница је стално награђивала Приштину уместо да је кажњава и натера да формира ЗСО. У том погледу добро је што се та тема и даље налази у говорима неких западних мисија, али од вербалне комуникације ми немамо ништа. Са друге стране имате активности у Савету Европе где желе да Приштина буде примљена, а заборављају на обавезу формирања ЗСО", каже Дачић.

Он је констатовао да је јучерашња седница СБ УН била прилика коју је председник Србије Александар Вучић на бриљантан начин искористио, да светској јавности представи шта се дешава на КиМ и ко је главни кривац и узрок свих проблема.

"Као и увек до сада представници Приштине су покушавали да манипулацијама још једном искриве слику о реалној суштини проблема. Узрок свих проблема на КиМ је сепаратизам, сецесионизам, жеља за стварањем посебне државе, уједињење са Албанијом, стварање 'велике Албаније' и жеља за етничким чишћењем Срба са КиМ. У том погледу, они на седници СБ говоре да треба да се укине мировна мисија УН на КиМ, за разлику од нас који говоримо да присуство УН треба да се појача. То је велика разлика, а између осталог, јасно се види какве су тренутне међународне позиције. Србија је чланица УН, земља која је била у оквиру Југославије међу оснивачима УН, а представници Приштине седе са својим именом и презименом као грађани када по позиву дођу на седницу СБ. То је разлика у статусу и таква ће разлика сигурно остати и даље", истиче Дачић.

На питање какав је ефекат постигла косовска председница Вјоса Османи која је на седницу СБ на којој је тема била стање на Косову у претходних шест месеци, повела и жене које су претрпеле сексуално насиље током рата пре 25 година, Дачић каже да као и увек представници Приштине имају неке ирационалне и злонамерне потезе.

"Ти потези су с намером да се светској јавности представи искривљена слика о догађањима на КиМ у прошлости, бежећи од проблема у садашњости и насиља које се спроводи над српским народом. Сваки такав покушај и начин излагања и овај потез Османијеве сигурно могу само да наиђу на осуду чак и представника западних земаља којима се такво понашање ипак не допада", оценио је Дачић.

Што се тиче даљег тока евроинтеграција Србије, након што је у преговарачко Поглавље 35 са ЕУ увршћен и споразум из Брисела и његов Охридски анекс од прошле године, српски шеф дипломатије каже да Србија није чланица ЕУ и да не може да утиче на преговарачки оквир који утврђује ЕУ, али да је на Србији да истакне шта је њен приступ свему томе.

"Ово је једна компромисна варијанта која је предложена и од стране Француске и других земаља које су желеле да се све то сведе на неки план, да се наведе на закључак да без формирања Заједнице српских општина, што је према плану имплементације прва обавеза, нема ничега даље, а с друге стране наше црвене линије остају као што смо рекли и како је председник Вучић увек наглашавао ми ћемо испуњавати оно са чим смо се сагласили. То је још једна формулација која ће се различито тумачити. Када имају тешку ситуацију, обично се изнађе неко решење за које нико не може прецизно да дефинише како ће је ко тумачити. Што се нас тиче, ми знамо шта смо се договорили и са чим смо се сагласили. Оно што се нисмо сагласили, то свакако нећемо примењивати", напомиње Дачић.

image
VV inauguration
banner