Србија и Балкан

Вучић из Њујорка: Резолуција о Сребреници је притисак јер смо слободна и независна земља

Председник Србије говори о дипломатској борби Србије за повлачење нацрта резолуције о геноциду у Сребреници
Вучић из Њујорка: Резолуција о Сребреници је притисак јер смо слободна и независна земља© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO

Више од 40 земаља данас је чуло позицију Србије око Сребренице од председника Србије Александра Вучића, који се у Њујорку састао са више од половином чланица земаља које имају право гласа у УН.

"То су за нас важне, пријатељске нације које осећају забринутост Србије. И земље које не верујем да ће гласати како смо их замолили, попут Мауританије и Судана, су забринуте. Тешка је тема, али нам је за утеху да људи виде да Србија није безначајна земља", рекао је председник Србије у разговору за РТС.

Позиција Србије је изузетно тешка, нагласио је, додајући да "када нешто урадите", односно када се поједине земље увере у исправност става Србије "велики почну да прете" и да тада они који су били сагласни са Србијом "пређу у уздржане".

Додао је да га је изненадило присуство земља за које не верује да ће гласати како ми желимо, али су били ту да чују аргументацију Србије.

"Нису били неки за које смо били сигурни да ћемо имати њихову подршку, али то је много тешка тема и, са друге стране, много је тешко супротставити се најмоћнијим силама света", рекао је председник Вучић.

Србија се труди да има што више земаља које би биле уздржане и гласале за не, јер иако би можда Србија изгубила, "то би био херојски подвиг".

"Разговарао сам са представницима Кине и Индије, сутра очекујем више од 30 азијско-пацифичких земаља. Радимо до детаља, састанци трају по 4 сата, вика, дрека и позитивно узбуђење што се боримо и можемо да радимо, али нећемо се обрукати. Како год да буде и 3. маја одавде ћемо изаћи уздигнуте главе и са много више пријатеља. Многи који не смеју да буду уз нас, биће од нас", навео је Вучић.

Шта је циљ и интерес резолуције, запитао се, подсећајући да је реч о колективној осуди која је само један притисак на Србију.

"Овде је суштински проблем зашто доносите ту резолуцију - због пијетета, кајања? Ја сам погнуо главу пред спомеником страдалима, положио цвет, и, иако сам био нападнут, позвао их одмах на разговор. Али зашто причате да то није колективна осуда. када сви знају да јесте, немате ни једно име у тој резолуцији", рекао је Вучић.

"Због тога што смо слободна и независна земља", појаснио је, додајући да се многи чуде како Србија после свега успева да се "копрца и батрга".

Насупрот Србији стоје озбиљни противници, попут Немачке, Енгледске и Француске.

"Раде то да би покрили све што не могу да кажу око Газе и показаће да нису анти муслимански настројени", рекао је Вучић.

Он је навео да нисмо сами писали декларацију о Сребреници из 2010. године, која је усвојена у Народној скупштини.

"Имам све доказе да вам објасним да нам је то писала Турска заједно са нама. Можете да верујете? Можете да верујете да ја као председник то знам и имам белешке о томе из тог периода? О чему ви говорите? Ми нисмо у свом парламенту могли да донесемо сами нешто. Ми смо морали да имамо посреднике за то", рекао је Вучић поручивши да се Србија променила.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће они који подносе резолуцију о Сребреници и који врше притисак имати озбиљног противника у једној малој земљи која се дрзнула да брани истину.

Обраћајући се из Њујорка након низа састанака које је имао, председник је рекао да "нисмо спремни да прихватимо печат на нивоу целокупног народа".

"Молим вас немојте да доносите колективну пресуду, јер ће то допринети додатним поделама", рекао је председник Србије после састанка у Њујорку.

Додао је да смо покушали да објаснимо нашу позицију, да је Србија мала земља, а да се притисак овде појачава и на земље које су биле против.

Вучић је навео да је у Њујорку имао разговор са великим бројем званичника афричких, латиноамеричких и карипских земаља, као и да су представници страних земаља на пријему који смо организовали добили наш нон-пејпер и образложење.

Председник је рекао да је имао телефонски разговор са тројицом председника и једним премијером афричких земаља.

"Поносан сам на велико присуство људи из Африке, из 25 афричких земаља, што је око 48 одсто афричких земаља", додао је.

Вучић каже да се појављују и они који су рекли да ће бити против, а биће уздржани.

"У нашој Мисији све пршти од енергије. Они који подносе резолуцију, највеће силе света, и који врше притисак, имаће озбиљног противника у малој земљи која се дрзнула да брани земљу", рекао је Вучић и додао да ће борба бити до последњег дана.

"Али хоћу да људи у Србији буду поносни на једну ствар и ја сам захвалан свим људима који овде раде, ми смо довели део људи из Београда који се укључио, који се боре буквално даноноћно, то је као када имате једну радионицу, то је данас наша мисија овде у Њујорку", навео је Вучић.

Нагласио је да је наш обавеза да бранимо интегритет српског народа.

"Питање Косова је за целокупан Запад решено још 2008. године. 16 година касније уготово немогућим условима ми се боримо и још покушавамо. не разумем неке у Србији који не разумеју како бијемо нечије туђе изгубљене битке и покушавамо да сачувамо образ и понос нашег народа. Ми смо потпуно посвећени", рекао је Вучић и додао:

"Видели сте јуче какву су намештаљку направили. То је шокантно шта су урадили, па су морали и да лажу да су те жене, а жао вам је кад видите силоване жене, али вам нико није рекао да ће то урадити. А онда схватите да је то била замка, да не можете да реагујете. Доведени сте у ужасну позицију, али вам нико никада није рекао да је могуће да доводите жртве било ког сукоба. Могли смо читаву ону салу да испунимо жртвама албанског терора. Питао сам се о чему је реч, а онда смо схватили да су то договорили и са Американцима, Словенцима, Швајцарцима".

Како је казао, уверен је да ће Кина као челични пријатеља да помогне, као што нас је подржао и представник Русије Василиј Небензја. Истакао је да је Србија захвална свима ко нам помаже, али највише помаже углед Србије.

"Има земаља које неће да гласају за Русију, али хоће за нас. Немојте да потцењујемо нашу земљу. Сваки дан правимо анализе и ту сам скептик, јер притисци су све већи. Имамо земљу која је била тврдо против, а сад ће бити уздржана", казао је.

Подсетио је да када је 2003. године усвојена резолуција о Руанди, постојао је консензус на територији читавог афричког континента.

"Они нису питали нас као прву суседну земљу у односу на БиХ. Нико нас није обавестио", истакао је Вучић.

"Не мислим да би много људи смело да прекине председавајућег да укаже на скандал, али наш посао је да се боримо за своју земљу. Резервну отаџбину немамо. Сад се сви праве наиви, кад смо сигурни да су овде знали и Каролина Заиде и други. Османи каже да су чланице њеног кабинета, а ниједна није на списку чланова њеног кабинета. Лепо су се најели и напили", каже он.

Он је додао да је зато важно да се Србија бори у УН и да због тога сви који су ангажовани на дипломатским задацима сада марљиво раде.

"Наш је посао да се боримо за своју земљу, резервну домовину немамо", поручио је Вучић.

На јучерашњој седници Савета безбедности Уједињених нација разматран је редовни шестомесечни извештај о раду Унмика на Косову и Метохији, а он је рекао да се о томе заправо најмање причало, те да је јасно да су тамо неки заиста желели да чују, а да су неки били "само навијачи". 

Он је рекао да је морао да брани интересе своје земље и да има много убијених, силованих и код Срба, али да је косовска делегација направила политичко позориште од свега тога у коме се уопште није причало о Извештају УНМИК-а.

"Али какве везе то све и те жене и све што се догодило 1999. има са извештајем УМНИК-а И нико их није прекинуо ни једног секунда и говорио о њему и о одговорности ио ономе што је. добро и ономе што је лоше у извештају УНМИК-а Због тога смо овде, то је била тема", поручио је Вучић коментаришући то што је Вјоса Османи на седницу довела жене, наводне жртве силовања.

Вучић је рекао и да је цела игра организована против делегације Србије.

На питање новинарке РТС да прокоментарише што Председништво Босне и Херцеговине није постигло сагласност по питању подршке пријему тзв. Косова у Савету Европе, рекао је да да сагласност није постојала ни за резолуцију о Сребреници, па то није спречило амбасадора БиХ у УН Златка Лагумџију да ради нацрту резолуције.

"Ми се боримо, боримо се до крајњих физичких граница. Немамо већу светињу од Србије" навео је.

image
VV inauguration
banner