Србија и Балкан

Дачић: Османијева је желела да на седници Савета безбедности УН представи Србе као злочиначки народ

Шеф српске дипломатије је упозорио да ће евентуално усвајање резолуције о Сребреници створити нестабилност у региону
Дачић: Османијева је желела да на седници Савета безбедности УН представи Србе као злочиначки народ© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи увела је на седницу СБ УН људе који нису претходно најављени, са намером да Србе представи као злочиначки народ, због чега је седница каснила, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић.

"Намера тог поступка била да се Срби пред међународном заједницом представе као злочиначки народ и да су одговорни за наводних 20.000 силовања", рекао је Дачић за ТВ Прва.

Министар је истакао да на заседању нико није говорио о српским жртвама и о злочинима над Србима, и истакао да приштинске власти сваку седницу користе да на њој износе лажи.

"Ми смо ту имали директно изношење милион лажи које служе управо за то да се створи један утисак да је заиста Србија вршила геноцид, да је Србија вршила ратне злочине", рекао је Дачић.

Он је подсетио да је прошло 11 година од потписивања Бриселског споразума, а да Приштина није испунила своју обавезу, а то је формирање ЗСО – већ је награђена за неиспуњавање обавеза.

"Они су добили визну либерализацију, а ево сада се боримо да се не донесе одлука на Комитету министара у вези са чланством тзв. Косова у СЕ. И то у ситуацији када не испуњавају обавезе", нагласио је Дачић. 

Он је оценио да је уништен међународни правни поредак када је донета одлука о агресији, односно бомбардовању Србије 1999. године без одлуке СБ УН.

"Затим је уништен Савет Европе, зато што прима тзв. Косово које није држава, што је супротно статуту СЕ. Уништавате и сада кад је реч о међународним разним актима, као што је ова резолуција у Сребреници. Отварате Пандорину кутију која ће довести до тога да свако може да подносе резолуције против некога другога", истакао је Дачић.

Министар је упозорио да ће евентуално усвајање резолуције о Сребреници створити нестабилност у региону.

"Око овога (резолуције) би требало увек да постоји консензус. У овом случају, не само да нема консензуса у свету, већ нема ни у самој БиХ. Нико се око тога као државни орган није изјаснио у БиХ", рекао је Дачић. 

Шеф српске дипломатије је рекао да је Србија позвала све земље да размисле о одлуци и да се ова резолуција повуче, и упитао зашто се о овом питање расправља након 29 година.

"Ово је један маневар да се та ствар извуче из Савета безбедности, да иде на Генералну скупштину, зато што Русија онда не може да стави вето. Дакле, то су те неке геополитичке игре", оценио је Дачић.

Како је рекао, председник Србије Александар Вучић је у Њујорку још једном указао на лажи и обмане и залагао се за интересе Србије.

"Вучић је рекао да је кулминација прогона Срба укидање динара, да то није више удар на институција Србије, већ онемогућава и опстанак Срба, ускраћивање средстава за живот. То је хуманитарна катастрофа", рекао је он.

Додао је да је говор председника Србије о резолуцији о Сребреници морао да буде оштар и да се покаже озбиљна борба за истину.

"Такво је време и такав је контекст у којем се све ово дешава да ваш говор не може бити другачији у односу на ситуацију. И пошто се ми налазимо у времену опште хипокризије. Када је у једном друштву и у једном свету могуће да Немачка и Турска поднесу резолуцију где вас оптужују за геноцид, а да при томе не кажу баш ништа о геноциду који су вековима уназад починили над нашим народом. И онда дођете у једну позицију да видите да све што год ви износите као аргументе, као нешто што иде у прилогу чувању тековина тог међународног правног поретка, да то не наилази ни на какав одјек", рекао је Дачић.

Он је указао да нацрт резолуције о Сребреници није у складу са повељом УН, јер не може нека тема која је на дневном реду Савета безбедности да се разматра у Генералној скупштини.

image
VV inauguration
banner