Србија и Балкан

Брнабић: Србија од октобра прошле године у константним изборима

Први захтев опозиције је био да идемо на ванредне парламентарне и београдске изборе, јер ако не идемо, онда ће да блокирају рад скупштине и да позову на грађанску непослушност, каже председница Народне скупштине
Брнабић: Србија од октобра прошле године у константним изборима© Tanjug/RADE PRELIĆ

Председница Народне скупштине Ана Брнабић изјавила је данас да је Србија у константним изборима још од октобра прошле године.

Брнабић је за ТВ Пинк рекла да је први захтев опозиције још прошле године био да се иде на ванредне парламентарне и београдске изборе до краја године.

"Први њихов захтев је био да идемо на ванредне парламентарне и београдске изборе ултимативно, јер ако не идемо, онда ће да блокирају рад скупштине, да позову на грађанску непослушност итд", рекла је Брнабићева за ТВ Пинк.

Она је оценила да је то опозиција урадила у нади да ће искористити мајске трагедије и да ће на таласу емотивног незадовољства успети да победи на тим изборима.

"Председник је тада рекао да покажемо толерантност и демократију, и да је увек у реду питати народ шта мисли, и да ли власт јесте или није изгубила кредибилитет. Прихватио је захтев и расписао изборе за децембар 2023. године", казала је Брнабићева.

Додала је да смо од тада у константном, како га је назвала, изборном магновењу.

Навела је да се ситуација у свету компликује и да се стално јављају нова жаришта, као и да је економска ситуација у Европи јако лоша, због чега европски континент глобално постаје све мање конкурентан.

Нагласила је да се Србија у таквим околностим одлично бори и економски напредује, што је потврдио и Међународни монетарни фонд (ММФ).

"Министар финансија Синиша Мали је имао јако успешну посету Вашингтону, а директорка ММФ-а му је рекла да је Србија светла тачка у економском смислу на европском континенту", истакла је Брнабићева.

Оценила је да то показује да смо успели да идемо напред, да се боримо да сачувамо стабилност и да се наставља испуњавањем свега обећаног, попут плана "Србија 2027 – скок у будућност".

Резолуција о Сребреници наметање најтеже квалификације Србији и народу

Брнабић је оценила да је резолуција о геноциду у Сребреници наметање најтеже моралне, политичке и правне квалификације за Србију и српски народ, које ће нас да прати генерацијама.

"Какав год да је исход, цениће се борба и храброст коју је Александар Вучић поново показао", рекла је Брнабић.

Подсетила је да је тема геноцида у Сребреници без консултација стављена на дневни ред Генералне скупштине УН, иако је то тема искључиво за Савет безбедности.

"И ви мислите да ће то, ако то насилно прогурају, да наштети Александру Вучићу? Не. Сви ће ценити његову борбу и цениће га још више, и не само у Срибји, него у свим слободарским земљама широм света. Али то што је радост дела опозиције, то говори о њима, да њих не занима национални интерес, ни интерес нашег народа, ни правда, ни Повеља УН" рекла је Брнабић.

Говорећи о наступу шефице делегације Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) Биљане Пантић Пиље када се у ПССЕ гласало о препоруци да се тзв. Косово прими у Савет Европе, Брнабић је истакла да се Пиља борила маестрално и да није устукнула ниједан милиметар.

"Свако је могао да буде поносан на наступ Александра Вучића у УН и Биљане Пантић Пиље у ПССЕ", рекла је Брнабић.

image
VV inauguration
banner