Србија и Балкан

Гогановић: Партије и појединци из Сарајева да престану са злоупотребом система одбране

Председништво БиХ је врховни командант Оружаних снага и по Закону о одбрани, само Председништво има надлежност да донесе одлуку о употреби људских и материјалних ресурса и то искључиво консензусом, односно једногласно, поручио је заменик министра одбране у Савету министара БиХ Александар Гогановић
Гогановић: Партије и појединци из Сарајева да престану са злоупотребом система одбранеGetty © Elman Omic/Anadolu

Заменик министра одбране у Савету министара БиХ Александар Гогановић поручио је да ниједан политички субјекат нема надлежност да упућује било какве позиве Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ, нити да сугерише шта да се ради и које активности да се реализују, након што су из Странке за БиХ Оружаним снагама БиХ упутили позив да почну "припреме за одбрану државе од претњи председника Републике Српске Милорада Додика".

"Апелујем на странке и појединце из политичког Сарајева да престану злонамерно да користе систем одбране у дневно-политичке сврхе, јер на тај начин само наносе штету и индиректно утичу на стабилност система одбране у целини", истакао је Гогановић.

Он је појаснио да је стање у Оружаним снагама редовно и да сви припадници извршавају уредно своје редовне радне задатке, у оквиру својих касарни и војних локација.

Гогановић је подсетио да је Председништво БиХ врховни командант Оружаних снага и по Закону о одбрани, само Председништво има надлежност да донесе одлуку о употреби људских и материјалних ресурса и то искључиво консензусом, односно једногласно.

Такође, напоменуо је да је један од задатака Оружаних снага заштита спољних граница БиХ, а да је свако евентуално нарушавање јавног реда и мира у надлежности полицијских агенција у БиХ и мисије ЕУФОР Алтеа.

image
VV inauguration
banner