Србија и Балкан

Министар одбране БиХ не одустаје од чланства у НАТО-у: Изјаве неутемељене и нису релевантне

Заменик министра одбране у Савету министара БиХ Александар Гогановић за РТ Балкан још једном је поновио да до чланства БиХ у Алијанси неће доћи
Министар одбране БиХ не одустаје од чланства у НАТО-у: Изјаве неутемељене и нису релевантнеGetty © Sean Gallup

Заменик министра одбране у Савету министара БиХ Александар Гогановић за РТ Балкан још једном је поновио да до чланства БиХ у Алијанси неће доћи, без обзира на тврдње министра одбране БиХ Зукана Хелеза да је БиХ "степеницу од позива за пуноправно чланство у НАТО".

"Најаве министра Хелеза не могу се узимати, нажалост, као релевантне. Најављивао је недавно дронове камиказе и све се испоставило као дезинформација", предочио је Гогановић.

Он је Хелезове тврдње назвао неутемељенима.

"Изјаве колеге о чланству БиХ у НАТО-у су неутемељене, посебно ако се осврнемо на званичне изјаве НАТО-а да је чланство питање о коме ће разговарати домаћи политичари у складу са Дејтоном. Став Српске и њеног народа је јасан, сарадња је за нас прихватљива, чланство не, и НАТО поштује тај став", указао је Александар Гогановић.

Народна скупштина Републике Српске је донела у октобру 2017. године резолуцију о војној неутралности.

Министар одбране у Савету министара БиХ Зукан Хелез тврди да је БиХ "степеницу од позива за пуноправно чланство у НАТО", и да, како је навео, имају сигнале да је БиХ на реду, а да ће након Шведске и ова земља добити статус кандидата за пуноправно чланство у Алијанси.

Хелез је то рекао на отварању конференције на којој учествују представници БиХ и НАТО, а чији циљ су стратешка питања Алијансе и унапређење војне сарадње, преноси Радио Слободна Европа.

Конференција је почела данас у Сарајеву и трајаће наредна три дана.

Иако зна да без сагласности Републике Српске БиХ не може постати чланица НАТО, Хелез тврди да је БиХ "исказала јасне амбиције за пуну евроатланску интеграцију у Европску унију и сигурносне структуре НАТО-а".

Рекао је и да учешћем у раду конференције БиХ показује ангажман и спремност да допринесе регионалној и глобалној сигурности у партнерству с НАТО-ом.

Након Хелеза и бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић рекао је данас у Бриселу да је "БиХ пред вратима НАТО", али је отишао и корак даље па је позвао и на "присуство НАТО у војним базама у БиХ".

Бећировић је, након састанка са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, рекао да је БиХ провела многе реформе и усвојила законе из области одбране и да је јасно опредељена и спремна за чланство у Алијанси.

"Сада смо пред вратима НАТО и ту шансу треба да искористимо због свих грађана БиХ. Испуњени су сви формални услови да се БиХ упути захтев за чланство", рекао је он.

Бећировић је предложио Столтенбергу да пошаље БиХ коначни позив у НАТО и да обнове присуство у војним базама у БиХ.

"Предложио сам и конкретне предлоге, између осталог да НАТО кроз свеобухватније имплементирање акционог плана за чланство дефинише виши и конкретнији ниво повезаности БиХ и НАТО. Предложио сам периодично одржавање састанака и евентуално присуство НАТО у војним базама у БиХ како би се спречило нарушавање мира, а сви смо сведоци да у последње време, нажалост, имамо такве потезе. На крају, предложио сам да НАТО направи важан корак и да нам упуте позив за чланство у НАТО", рекао је Бећировић.

Столтенберг је рекао да је у НАТО стигла препорука да БиХ добије кандидатски статус с обзиром на напредак.

Позиција и опозиција из Републике Српске противи се чланству у НАТО-у и заступају став да Босна и Херцеговина по овом питању треба да следи Србију која је прогласила војну неутралност.

Народна скупштина Републике Српске је донела у октобру 2017. године резолуцију о војној неутралности.

image