Србија и Балкан

О чему су разговарали Курти и Макрон: Услова Француске за пријем "Косова" у Савет Европе (не)ће бити

Председник Француске Емануел Макрон разговарао је телефоном са Аљбином Куртијем, премијером привремених институција у Приштини и том приликом је подсетио на "непоколебљиву подршку Француске независности и европским интеграцијама Косова".
О чему су разговарали Курти и Макрон: Услова Француске за пријем "Косова" у Савет Европе (не)ће битиGetty © Chesnot/Getty Images

Председник Француске Емануел Макрон је у разговору са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем нагласио значај који Француска придаје, у контексту захтева тзв. Косова за чланство у Савету Европе, брзом и неповратном напретку у примени Заједнице српских општина. На другој страни, Курти је изразио захвалност и наду да ће подршка Француске за чланство у СЕ бити безусловна. 

Да ли ће постојати француски услов за чланство тзв. Косова у Савету Европе питали смо дипломату Зорана Миливојевића који наглашава да би могло да дође до одлагања гласања о чланству тзв. Косова у Савету Европе. 

"Постоје три разлога за овакав одговор Макрона. Први је покушај одлагања гласања за чланство тзв. Косова у Савету Европе док се не дође до консензуса, како би се прикрило неслагање, а посебно јер би тако биле погажене све норме међународног права и постулати СЕ, па и онај основни да су чланице државе, што Косово није", указује Миливојевић, додајући да би успостављањем ЗСО у неком облику макар формално задовољили критеријуми који се тзв. Косову стављају као услов за чланство.

Према Миливојевићевим речима, ово би био први пут да Савет Европе не буде јединствен, па Француска покушава да створи услове да се гласање одложи. 

Друга, важна ствар је скорашњи састанак председника Србије Александра Вучића и Емануела Макрона у Паризу, када је Вучићу указана велика част и где је потврђена сарадња са Француском.

"На неки начин је улог Емануела Макрона за регион, али и у односима са Србијом, да се то гласање одложи, као и излазна стратегија због онога на шта сам указао. То све компромитује Савет Европе", наводи Миливојевић.

Макрон је, такође, подсетио на "непоколебљиву подршку Француске независности и европским интеграцијама Косова". 

Према  речима српског дипломате, ово значи да Француска неће одустати од своје позиције да подржава самопроглашено Косово, да им је "значајно да реше то питање, а да Србија добије нешто из читаве приче" .

Шаргарепа и штап: Шта Србија добија?

Француски председник је истакао да се очекује потпуна имплементацију Бриселског споразума и Охридског анекса, што суштински значи да се од Србије очекује да призна "Косово", а према речима српског дипломате, ЗСО је, из њихове визуре, уступак за признање.

"Као трећа важна ствар узима се теза коју су и Американци рекли, иако они немају надлежност над овим- да ЗСО треба да буде уступак Србији за дефакто признање независног Косова", указује Миливојевић. 

Како наводи дипломата, уколико Заједница српских општина буде на дневном реду - појачаће се притисак и на Србију да призна "Косово". Са друге стране, каже Миливојевић, то представља и притисак и на Куртија.

"Оно на чему Србија инсистира је немогућност да се дијалог одблокира због приштинског непоштовања Бриселског споразума. Ако бисте одузели тај аргумент формирањем ЗСО, онда се ствара већи простор за притисак на Србију", наглашава Миливојевић. 

Аљбин Курти, због своје политичке позиције, ризикује много, уколико формира ЗСО, будући да га очекују избори. 

"Нема говора о томе да Француска мења став, али се питање решавања одлаже и на дневни ред се доводи нешто што би требало да деблокира дијалог", указује Миливојевић.

image
VV inauguration
banner