Србија и Балкан

Лајчак у БиХ: Састанак са Цвијановић, Конаковићем и Шмитом

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић је истакла опредељење Републике Српске европском путу, нагласивши да позитивна одлука о отпочињању приступних преговора представља подстрек за наставак реформских процеса
Лајчак у БиХ: Састанак са Цвијановић, Конаковићем и Шмитом© Antonio Ahel/ATAImages

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић разговарала је данас у Сарајеву са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком о актуелним политичким приликама у Републици Српској, БиХ и региону, са акцентом на процес европских интеграција.

Цвијановић је истакла опредељење Републике Српске европском путу, нагласивши да позитивна одлука о отпочињању приступних преговора представља подстрек за наставак реформских процеса, те истакла да једини кредибилни партнер БиХ у процесу европских интеграција може да буде Европска унија.

Речено је да је потребно да домаће власти интензивирају политички дијалог, у циљу даљег напретка БиХ ка ЕУ, пренела је РТРС.

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак се у Босни и Херцеговини сусрео са министром спољних послова БиХ Дином Конаковићем, са којим је разговарао о свим изазовима које би требало превазићи како би БиХ започела преговоре о приступању ЕУ.
Лајчак је на друштвенеј мрежи "Икс" навео да је са Конаковићем имао отворену и искрену дискусију.

"Разговарали смо о тренутном замаху у односима ЕУ и БиХ и сложили се да је потребно решити преостале изазове да би коначно почели ЕУ приступни преговори", навео је Лајчак.

Он се састао и са високим представником међународне заједнице Кристијаном Шмитом.

Лајчак, који је некада обављао ту функцију, написао је на да је "увек посебан доживљај вратити се на ранија радна места“.

"У Сарајеву сам се састао са високим представником Шмитом са којим сам разменио ставове о актуелној ситуацији у тој земљи. Подвукао сам значај помоћи БиХ у напредовању на европском путу", написао је Лајчак.

image
VV inauguration
banner