Свет

Аналитичар: САД не знају ко је саботирао Северни ток, али знају да Украјина не стоји иза Крокуса?

Чини се да Вашингтон очајнички жели да спречи да се Украјина, на било који начин, повеже са терористичким нападом у руској престоници
Аналитичар: САД не знају ко је саботирао Северни ток, али знају да Украјина не стоји иза Крокуса?Getty © Anadolu / Contributor

Сједињене Америчке Државе покушавају да контролишу и манипулишу медијском и политичком интерпретацијом терористичког напада у Москви прошлог месеца. У западном информационом простору, Вашингтон формира наратив око Исламске државе како би скренуо пажњу са свог проксија - Украјине, пише Андреј Сушенцов, програмски директор Валдајског клуба.

ИСИС је био корисно оруђе за Американце у Сирији. Постоје докази који сугеришу да су САД деловале заједно са терористичком групом против сиријске владе. Чињеница да је Вашингтон био спреман да понуди кохерентну верзију догађаја од првих минута након напада на Москву је сама по себи крајње парадоксална, наводи он.

Примера ради, Американци деценијама не могу да утврде узрок неких злочина на сопственом тлу, као што су убиства водећих америчких политичких личности. Недостају им ресурси, пажња и ентузијазам да утврде ко стоји иза саботаже гасовода Северни ток 2. Међутим, у року од 15 минута дали су "тачне" информације о томе ко је организовао терористички напад у Москви.

Јасно је да САД покушавају да попуне информативни вакуум, да понуде своје тумачење догађаја како би одвратиле сваку сумњу од оних које су им сада потребни.

Украјина није потпуно аутономан актер - отворено се нуди као погодан алат за САД. Ову чињеницу украјински лидери не крију у интервјуима страним медијима, описујући своју земљу као најбољу безбедносну инвестицију за Вашингтон, као да усвајају "инвестициони језик" америчких лидера.

Бела кућа, заузврат, покушавајући да убеди Конгрес да настави да подржава Украјину, описује украјинску операцију као успешну инвестицију: "велики повраћај за мале трошкове", пише Сушенцов.

Москва, наводи он, треба да створи услове који неће дозволити било какав повратак у ситуацију у којој Украјина може да се користи као оруђе против Русије и упозорава да "тренутно Кијев игра деструктивну улогу која утиче на целу Евроазију".

image
VV inauguration
banner