Србија и Балкан

Формирање нове владе Србије: Седница Скупштине последњих дана априла

Нова влада требало би да буде изабрана на седници скупштине која ће почети 29. или 30. априла, незванично сазнају "Вечерње новости"
Формирање нове владе Србије: Седница Скупштине последњих дана априла© FOTO TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Мандатар за састав нове Владе Србије, министар одбране Милош Вучевић, изјавио је синоћ у Бањалуци да ће нова влада бити формирана у наредних седам дана - што би значило до 1. маја.

Седница Скупштине Србије на којој ће бити изабрана нова влада требало би да почне 29. или 30. априла, незванично сазнају "Вечерње новости".

Последњи рок да буду изабрани премијер и нови министри је 6. мај, али треба имати у виду да је следећа недеља претежно нерадна. Не ради се за Празник рада, 1. и 2. мај, као и Васкршње празнике, од Великог петка (3. мај), до другог дана Васкрса (6.мај).

Према писању београдских "Новости", седница Председништва Српске напредне странке највероватније ће бити одржана у недељу, када ће кандидат за премијера и председник СНС Милош Вучевић обелоданити ко ће бити чланови владе. Током викенда са истим задатком окупиће се и социјалисти.

Према плану рада, посланици би могли да направе паузу 1. маја, наводе "Новости", а онда да наставе полемику и устоличе нову извршну власт до 3. маја.

Међутим, још увек није заказана седница Народне скупштине на којој би требало да се изабере нова влада на предлог мандатара Милоша Вучевића.

Средином априла председник Србије Александар Вучић изјавио је да очекује да нова влада буде изабрана пре мајских празника, као и да би логично било да са новом владом дочекамо велики Васкршњи сабор са Републиком Српском. 

Незванично, број ресора у новој влади остаће исти, односно имаћемо исти број министара, а кадровска решења за сада се држе у тајности. "Новости"наводе и да је извесно је да ће уз премијера Вучевића остати министар финансија Синиша Мали, као и да би портфељ у име СПС требало да задржи Ивица Дачић.

Очекује се да ће бити и нових лица, па се тако спекулисало да би у извршну власт могла да уђе и Милица Ђурђевић Стаменковски из "Заветника".

Констатујући да се нова влада формира у самом фото-финишу законског рока који истиче 6. маја, лист "Данас" спекулише да је разлог томе прокси рат, како су га назвали, између председника Србије Александра Вучића и досадашњег министра полиције Братислава Гашића.

Позивајући се на неименоване изворе, "Данас" наводи да се ради о сукобу који одавно тиња, као и да председник Србије преко неких медија шаље поруку Гашићу да његово министарство нуди Дачићу. Док Гашић, према овим наводима, "преко политичара узвраћа изношењем инкриминишуће преписке у којима је један од актера Вучић". 

Говорећи средином прошле недеље за РТС, мандатар за састав нове владе Милош Вучевић изјавио је да ће нова влада бити формирана у законском року, као и да је експозе готово завршен. Наглашавајући да ће нова влада бити свакако влада континуитета у смислу политике, он је истакао да ће у њој бити и нових људи, али и неких старих лица из претходног сазива. 

"Окосница нашег програма је Србија скок у будућност. То је скок у будућност из живог блата где смо били до 2012. Тај скок ће бити и кичма експозеа и покушаћемо да отворимо оне области које су кључне за грађане", рекао је Вучевић.

Вучевић је нагласио и да "силовање" међународног јавног права, и оно што нам се спрема у УН са резолуцијом о Сребреници тражи ангажман свих нас и важније је од теме кадровске структуре власти.

"Држава Србија мора да бије тај политички рат и то је задатак свих у држави", нагласио је Вучевић.

image
VV inauguration
banner