Србија и Балкан

Бећковић: Немци опростили себи најстрашније злочине над Србима

Матија Бећковић је навео да Срби који су висили на Теразијама у Београду за време Другог светског рата 1941. године, никад нису могли ни да помислиле да ће они који су их обесили, тај народ звати геноцидним
Бећковић: Немци опростили себи најстрашније злочине над Србима© ATA Images

Академик Матија Бећковић рекао је да су Немци, који заговарају доношење резолуције у УН којом би српски народ прогласили геноцидним, себи опростили најстрашније злочине над Србима.

Бећковић је навео да Срби који су висили на Теразијама у Београду за време Другог светског рата 1941. године, никад нису могли ни да помислиле да ће они који су их обесили, тај народ звати геноцидним.

Он је додао да српски народ називају геноцидним они који су доносили расне законе о истребљењу Срба, Јевреја, Рома.

"Замислите да су Срби на Бранденбуршкој капији обесили два Немца. Како би се они појавили пред очима света и како би то Немци знали да заувек запечате. А себи су опростили најстрашније злочине од Крагујевца и Краљева до Бањице, а да не набрајамо Јасеновце, Јадовна, јаме из наше славне и свете географије, јамографије", рекао је Бећковић.

Предлог резолуције о Сребреници, упркос противљењу Републике Српске, требало би да се нађе на дневном реду Генералне скупштине УН почетком маја. Иницијативу за њено усвајање покренуо је бошњачки део мисије БиХ при УН једнострано, без одлуке Председништва БиХ, уз спонзорство дела западних земаља.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште.

image
VV inauguration
banner