Србија и Балкан

Срамни потез Иницијативе младих за људска права: Позивају на усвајање резолуције о Сребреници

Програмска директорка YИХР-а Софија Тодоровић поручила је да ће се УН обратити "у име младих из Србије који мисле другачије"
Срамни потез Иницијативе младих за људска права: Позивају на усвајање резолуције о Сребреници© Samir Jordamovic/Anadolu Agency via Getty Images

Док Србија упиње све дипломатске напоре за повлачење нацрта резолуције о геноциду у Сребреници, једна од водећих прозападних НВО у Србији Иницијатива младих за људска права (YIHR), упутиће Уједињеним нацијама (УН) писмо као знак подршке усвајању резолуције, најављено је из те невладине организације, која се сама представља на свом сајту, као регионална мрежа невладиних организација са програмима у Србији, Хрватској, Црној Гори, Босни и Херцеговини и на "Косову". 

Програмска директорка ове НВО Софија Тодоровић поручила је да ће се УН обратити "у име младих из Србије који мисле другачије".

"Као знак подршке доношењу једне овакве резолуције која је била шанса да о овој теми разговарамо на другачији начин, да изаберемо дијалог, па макар имали и неслагања. Нажалост, то није био избор представника Србије", казала је на дискусији посвећеној резолуцији.

Алмаса Салиховић, која је говорила испред Меморијалног центра Сребреница, каже да иако резолуција не би било правно обавезујућа, њено усвајање је важно "због суочавања са прошлошћу".

"Због будућих генерација које би требало да једном заувек прекину везе са прошлим дешавања и онога што је проистекло из ратних дешавања деведесетих година", казала је она не објашњавајући како би се конкретно овај акт, којем се Срби оштро противе претећи чак осамостаљењем Републике Српске, могла донети било какав бољитак. 

Дискусија није прошла без опозиционих политичара, па се окупљенима обратио лидер Покрета слободних грађана и посланик у Скупштини Србије Павле Грбовић. Оценио је да је резолуција о геноциду у Сребреници важна, али да ипак "има ограничене домете".

Зажалио је Грбовић и за жртвама, наравно, не помињући страдале Србе.

"Жртве нико неће вратити. Правду та резолуција неће донети, донеће одређену моралну сатисфакцију породицама жртава. Правду морају да донесу судови", поручио је Грбовић.

Додаје да је "једно од ограничења" резолуције и то што она неће донети мир, који, каже каже морају да донесу политичке елите и друштво.

Није први пут да лидер ПСГ-а изјављује да се у Сребреници десио геноцид, будући да је прошле године поручио да да "нико није осуђен без разлога, поготово не кад је реч о Сребреници".

Све ово одиграва се док Србија у Уједињеним нацијама води тешку борбу да што представницима што већег броја земаља представи истину о злочину у Сребренци, али и о страдању српског народа.  

Председник Србије Александар Вучић, који борави у Њујорку, поручио је да борба Србије против усвајања резолуције о Сребреници није лака и да се појављују и земље који су првобитно рекле да ће бити против, а биће уздржане.

"У нашој Мисији све пршти од енергије. Они који подносе резолуцију, највеће силе света, и који врше притисак, имаће озбиљног противника у малој земљи која се дрзнула да брани земљу", рекао је Вучић и додао да ће борба бити до последњег дана, као и да нам нису велики изгледи по питању резолуције о Сребреници у УН јер против себе имамо најдоминантније светске силе са Запада.

Подсећамо, иза резолуције, осим Немачке и Руанде као главних покретача стоје и Турска, Јордан, Малезија, Северна Македонија, Сједињене Америчке Државе, Нови Зеланд, Албанија, Холандија, Финска, Лихтенштајн, Словенија, Република Ирска, Италија, Француска.

image
VV inauguration
banner