Србија и Балкан

Нешић: БиХ није упутила протестну ноту ЦГ, Конаковић поново злоупотребио положај

Министар безбедности БиХ је истакао да је Додик био у посети Црној Гори у својству председника Републике Српске и подсетио Конаковића да је застава РС легални и легитимни симбол
Нешић: БиХ није упутила протестну ноту ЦГ, Конаковић поново злоупотребио положај© TANJUG/ Mediabiro/ bg..

Босна и Херцеговина није упутила протестну ноту Црној Гори, већ је то поново без сагласности Председништва учинио министар иностраних послова Елмедин Конаковић, поручио је министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић.

Он је изразио жаљење што се Конаковић, како је навео, понаша као добри ђак бивше министарке из СДА Бисере Турковић , па наставља праксу протестних нота без сагласности Председништва БиХ, које је једини надлежан орган за вођење спољне политике.

"Елмедин Конаковић није БиХ, па самим тим ни БиХ није упутила протестну ноту, него је министар иностраних послова злоупотребио свој положај да се додвори бирачима по цену нарушавања добросуседских односа", написао је Нешић на друштвеној мрежи Икс.

Нешић је навео да зна да је Конаковић фасциниран председником Републике Српске Милорадом Додиком и да, како каже, можда у њему види шефа целе БиХ, због његовог ауторитета.

Он је истакао да Додик већ годину и по дана није члан Председништва БиХ и да у Подгорици није био у својству функционера БиХ и њеног представника, него као председник Републике Српске.

"Застава Републике Српске је легални и легитимни симбол, и Додик је у Подгорици говорио у име Републике Српске. Зар обележја Република Српска не припадају и БиХ", упитао је Нешић и додао:

"Драги Дино (Конаковић), Устав БиХ којим је она утемељена је Анекс четири Општег оквирног споразума за мир".

Нешић је подсетио да су Анекс четири потписале Федерација БиХ и Република Српска, и тако створиле садашњу БиХ, па је, како каже, председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић само констатовао чињенично стање.

Министарство иностраних послова у Савету министара упутило је протестну ноту МСП Црне Горе с примедбом да током овонедељне посете Додика Подгорици и разговору са Мандићем у парламенту у службеним просторијама нису била истакнута обележја БиХ, већ Републике Српске.

image