Србија и Балкан

Патрушев: Резолуција о Сребреници лицемерје и извртање чињеница

Циљ је да се изврши притисак на српски народ који води независну политику без обазирања на Вашингтон и Брисел, оценио је секретар Савета безбедности РФ
Патрушев: Резолуција о Сребреници лицемерје и извртање чињеницаwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Учесници Међународнe безбедноснe конференцијe у Санкт Петербургу оценили су да резолуција о наводном геноциду у Сребреници, коју Немачка промовише у УН, представља лицемерје и извртање чињеница, рекао је секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев.

"Резолуција је покушај да се изврши притисак на српски народ", оценио је Патрушев и нагласио да је невероватно што таква иницијатива долази од земље која је током Другог светског рата "истребила десетине милиона људи и која је починила небројене злочине против човечности који немају рок трајања".

Патрушев је након 12. међународног састанка високих представника који се баве питањима безбедности рекао да је у дебати било речи о покушају Немачке да на Генералној скупштини УН "прогура" резолуцију о геноциду у Сребреници и навео да је такав "лицемерни корак Немачке" изазвао огорчење и негодовање учесника скупа, преноси "Спутњик".

"Сасвим недавно смо се присећали бројних жртава варварског НАТО бомбардовања Југославије", рекао је Патрушев и додао да су се учесници конференције питали "какво морално право ти људи уопште имају да осуђују оне које су недавно немилосрдно уништавали".

Нагласио је да су партнери су истакли да такозвани докази о геноциду у Сребреници, које је представио Берлин, нису ништа друго него "извртање чињеница, где је све преокренуто".

"Циљ је да се изврши притисак на српски народ који води независну политику без обазирања на Вашингтон и Брисел", оценио је, те истакао да је "наше колективно сећање посебно важно данас, када су све приметнији покушаји да се оживи фашизам".

"У том контексту ценимо то што је потврђена спремност да се наставе заједнички напори на очувању историјског сећања, као и да се боримо против фалсификовања историје коју организује Запад", рекао је Патрушев након састанка.

image
VV inauguration
banner