Србија и Балкан

У Скупштини Србије завршени разговори власти и дела опозиције: Ко се није одазвао (ВИДЕО)

Посланик покрета "Ми – Снага народа, др Бранимир Несторовић" Александар Павић рекао је за РТ Балкан да се не одазивају састанке где су присутне НВО које финансира Запад

У Скупштини Србије око 15 часова завршен је састанак председнице парламента Ане Брнабић са представницима посланичких група, политичких странака националних мањина и удружења, ради консултација око образовања радних група за унапређење изборног процеса и увид, контролу и ревизију Јединственог бирачког списка.

На састанак, који је почео нешто после 13.00 часова, су дошли посланици СНС, СПС, ПУПС, ЈС, СВМ, СДПС, а из опозиције Зелено-леви фронт, Еколошки устанак, Народни покрет Србије, Ми - глас из народа.

Покрет "Ми – Снага народа, др Бранимир Несторовић" није учествовао на овом, али ни на претходним састанцима у вези са "унапређењем изборног процеса". Посланичка група овог покрета одбила је да учествује на овим разговорима управо због присуства ових НВО које финансира Запад, због чега је и послала допис генералном секретару Народне Скупштине Србије.

"Као и на претходном састанку, ту присуствују представници невладиног сектора који финансирају западне амбасаде и западне државе. Ми смо у допису већ били јасни — питали смо због чега присуствују невладине организације које народ није бирао, које немају везе са скупштином, и рекли смо да нећемо да унижавамо достојанство скупштине тако што ћемо да дајемо њима легитимитет", каже посланик Александар Павић за РТ Балкан.

"Ми нисмо добили одговор од генералног секретара скупштине, зашто они ту присуствују – то су ЦРТА, ЦеСИД, Транспарентност Србија. Због тога ми нећемо да учествујемо у томе да се странци мешају у наше изборно законодавство, услове и унутрашњи политички живот, и зато се ми не одазивамо на такве састанке где су присутне НВО које финансира Запад", истиче Павић.

Састанку се нису одазвали представници Демократске странке, као ни представници странака које су најавиле да неће изаћи на изборе - Странка слободе и правде, Србија центар и коалиције НАДА.

Састанку су присуствовали и представници ЦеСИД-а, ЦРТА-е и Транспарентности Србија.

Опозиција предлаже нови закон за људе који су недавно променили адресе 

Посланица Зелено-левог фронта (ЗЛФ) Јелена Јеринић изјавила је да је на састанку договорено да опозиција током викенда поднесе предлог закона којим би се грађанима који су променили пребивалиште у претходних годину дана онемогућило да гласају на новој адреси.

После састанка о унапређењу изборног процеса, Јеренић је рекла да је тема о којој се говорило била формирање радних тела за испуњавање препорука ОДИХР и унапређење бирачког списком.

Она је рекла да је постигнута сагласност за радну групу за испуњавање препорука ОДИХР и да ће јој председавати неко из цивилног друштва.

Јеренић је додала да су неки од њихових коментара били уважени – да се приоритетно ради на препорукама које могу бити испуњене до 2. јуна.

Она је истакла да су тражили да се на првој наредној седници усвоји да људи који су у претходних 12 месеци променили пребивалиште не могу да гласају на новим адресама.

"Друга страна је питала како је то могуће, ми смо се обавезали да током викенда доставимо предлог закона", рекла је Јеринић.

Копредседница ЗЛФ Биљана Ђорђевић рекла је да нису постигли никакав напредак када је реч о Комисији за ревизију бирачког списка.

На питање о састанку са представницима РТС и РТВ, Јеринић је истакла да се није одустало од тог састанка, већ је састанак одложен за понедељак, додавши да је то одуговлачење Српске напредне странке.

Београдски и локални избори расписани су за 2. јун.

image
VV inauguration
banner