Србија и Балкан

Где ће се све гласати на локалним изборима 2. јуна (МАПА)

Бирачи излазе на изборе у Београду и 66 локалних самоуправа
Где ће се све гласати на локалним изборима 2. јуна (МАПА)© Antonio Ahel/ATAImages

Избори за одборнике скупштина градова и скупштина општина расписани су, а гласање ће бити одржано 2. јуна у Београду и 66 јединица локалне самоуправе, односно свим локалним самоуправама у којима се није гласало на изборима у децембру прошле године. 

Иако је првобитно било планирано да избори у Београду буду одржани 2. јуна, а у осталим јединицама локалне самоуправе током лета, изменама закона испуњен је захтев опозиције да сви избори буду одржани истог дана.

Посланици Народне скупштине Србије усвојили су 23. априла измене и допуне закона о локалним изборима којима су померени рокови за расписивање избора, па ће се гласати истог дана на свим локалним изборима у земљи.

Расписујући изборе, председница Народне скупштине Ана Брнабић позвала је све политичке актере да воде рачуна о томе да политика не треба и не сме да буде средство које раздваја људе.

"Заједничка је обавеза да се наш политички систем развија у демократском правцу, који промовише дијалог, узајамно поштовање и већи степен разумевања", рекла је Брнабићева.

У Београду ће се гласати у 17 градских општина, а биће одржани и поновљени избори за Скупштину града.

Наиме, на претходним децембарским изборима, ниједна странка или коалиција која је учествовала на изборима за Скупштину града Београда није сакупила довољан број одборника за већину, па је одлучено да се иде на ново гласање 2. јуна.

За већину је потребно 56 од 110 одборника у Скупштини Београда.

Редовни локални избори биће одржани у 14 градова: Нишу, Новом Саду, Суботици, Зрењанину, Кикинди, Вршцу, Панчеву, Сомбору, Сремској Митровици, Ваљеву, Пожаревцу, Јагодину, Ужицу и Чачку.

На биралишта ће изаћи и гласачи из више од 50 општина.

Док је Српска напредна странка, која је освојила највише гласова на децембарских изборима, најавила најширу коалицију за локалне изборе 2. јуна, другопласирана опозициона коалиција "Србија против насиља" (СПН) поделила се на оне који учествују и оне који не учествују на локалним изборима.

Странка слободе и правде, Србија центар, Заједно и коалиција НАДА одлучиле су да не учествују на београдским изборима, док ће шест чланица СПН-а изаћи на изборе под слоганом "Бирам борбу". 

У Новом Саду комплетна опозиција најавила је учешће на изборима.

image