Србија и Балкан

Дачић: Резолуција о Сребреници је постала проблем и за њене спонзоре

Дачић је рекао да је резолуција о Сребреници сада у процедури разматрања и да је успех Србије што је издејствовала да се о тој теми ипак поразмисли
Дачић: Резолуција о Сребреници је постала проблем и за њене спонзоре© Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће ванредна седница Савета безбедности о БиХ, на захтев Русије, највероватније бити одржана 30. априла и истакао да је предлог резолуције о Сребреници "непромишљени гест" са циљем вршења притиска на Србију.

Дачић је рекао да је Русија тражила заказивање хитне седнице Савета безбедности о БиХ.

Како је нагласио, према информацијама од ноћас, седница ће бити 30. априла и да ће се обратити, највероватније онлајн, ако не добије визу, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

Дачић је рекао да ће председник Србије Александар Вучић донети одлуку о томе ко ће представљати Србију на ванредној седници СБ УН о БиХ.

"У мају се очекује редовна седница Савета безбедности о БиХ", додао је Дачић за ТВ Прва.

Истакао је да је предлог резолуције о Сребреници апсолутно непромишљени политички гест који очигледно има скривене намере, које су везане за притисак на Србију као независну земљу која води самосталну спољну политику која се базира на њеним националним и државним интересима.

Дачић је навео да је резолуција о Сребреници сада у процедури разматрања и да је успех Србије што је успела да се о овој теми ипак поразмисли.

Напоменуо је да ће вероватно неко говорити и са муслиманске стране из БиХ, али да се још не зна ко.

Истакао је да је резолуција о Сребреници сада у процедури разматрања и да је успех Србије што је издејствовала да се о овој теми ипак поразмисли.

"Мислим да би највећи број земаља волео да то уопште не буде сада на дневном реду. Чак и они који су спонзорисали ову резолуцију се налазе у незгодном положају како да се изјасне", рекао је Дачић и поновио да питање око резолуције о Сребреници може да изазове велику нестабилност у региону и да је топотпуно контрапродуктивно.

"Они сигурно неће одустати од те резолуције, осим ако не буду приморани од стране оних који су предложили ту резолуцију. Мислим, Немачка сигурно неће одустати. Неће бити 2. маја, а када ће бити, видећемо. Ми ту борбу настављамо", нагласио је Дачић.

Дачић је рекао да је један од кључних разлога зашто је резолуција о Сребреници наишла на знак питања то што није било консензуса и додао да сада нема великог броја ентузијаста по питању резолуције, јер су многе земље увиделе да ће се тиме отворити и друге теме.

Додао је да је очигледно да креатори резолуције нису очекивали да ће се Србија тако снажно супротставити свему овоме и подсетио да је председник Србије Александар Вучић боравио у Њујорку и имао важне састанке поводом предлога резолуције.

"Они су мислили да ћемо ми сада да упрегнемо све снаге па да сe на неки начин правдамо. Ми смо ишли једном другом логиком, а то је да видимо процедурално да ту нема консензуса, да су прекршени принципи, да државни врх БиХ није донео одлуку, да је прекршена Повеља, члан 12 Повеље, где се каже да о тој теми која је на седници Савета безбедности не може се расправљати у Генералној скупштини док је на дневном реду Савета безбедности", указао је Дачић.

Навео је да је разговарао телефоном са 69 министара спољних послова и да је један део против резолуције о Сребреници, док је један део уздржан.

Гласање о пријему тзв. Косова у Савет Европе највероватније 17. маја

Министар спољних послова је изјавио да је 16. и 17. маја седница Комитета министара Савета Европе (СЕ) о пријему тзв. Косова у ту организацију, а да ће гласање бити највероватније 17. маја.

Дачић је рекао да та тема још није на дневном реду, али се може очекивати да буде.

"Парламентарна скупштина Савета Европе је завршила своју улогу. Они су дали препоруку, али то не значи да о томе мора да се расправља одмах. Неке земље изражавају резерву, то су Француска и Италија. А када Француска и Италија изразе резерву, онда се поставља велико питање, јер они тамо немају сад баш 100 одсто већину", рекао је Дачић и указао да је Мађарска признала тзв. Косово, али да су гласали против пријема у СЕ.

Нагласио је да се сада поставља питање да ли ће они који су већ дали свој глас то учинити поново.

"Ми морамо да се боримо и нећемо се предати у сваком случају. Међутим, овде је тешка, веома је тешка борба и видећемо како ће се даље одвијати", рекао је Дачић.

Како је навео, председницу привремених приштинских инситуција сада "гурају" да пошаље уставном суду тзв. Косова Статут Заједнице српских општина (ЗСО) и док Французи кажу да је потребан одговор тог суда, неки кажу да је довољно само да пошаље захтев.

Дачић је указао да је тзв. Косово вештачки политички "неуспешан пројекат", наводећи да је оно 2008. године једнострано прогласило независност, а да 2024. још није остварило пуно признање.

О предстојећим изборима

Говорећи о предстојећим изборима, Дачић је оценио да опозиција нема шансе победи власт и додао да би њена победа била "сценарио налик на научну фантастику".

Дачић је рекао да се опозициони политичари понашају неодговорно и не баве се "важним националним темама".

"Што горе за Србију, боље за опозицију, тај приступ је апсолутно неодговоран. Народ неће дати поверење онима који се радују зато што се дешава ово око резолуције у Сребреници", рекао је Дачић.

На питање ко ће бити министри у новој влади, Дачић је рекао да ће мандатар то изнети.

image