Србија и Балкан

Састанак посланика са представницима РТС-а и РТВ-а: И СНС и опозиција се жале на пристрасност

Указали смо на потпуно острашћен приступ који нагиње на ону страну која увек као тему на најгори начин има представника државе, нашу странку и људе у влади, рекао је Владимир Орлић, док је Радомир Лазовић изјавио да су затражили присуство опозиције у свим информативним програмима
Састанак посланика са представницима РТС-а и РТВ-а: И СНС и опозиција се жале на пристрасност© A.K./ATAImages

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Владимир Орлић изјавио је да су представници посланичке групе "Александар Вучић – Србија не сме да стане" на данашњем састанку у скупштини, коме су присуствовали и представници јавних сервиса, исказали незадовољство начином на који се прате активности те посланичке групе, али је такође указао да они нити могу, нити желе да уређују јавни сервис.

Орлић је навео да се та посланичка група одазвала и данашњој рунди дијалога власти и опозиције у парламенту, који се води на иницијативу председнице Народне скупштине Ане Брнабић.

"Разговарали смо са представницима јавних сервиса, РТС-а, РТВ-а и наша посланичка група је исказала незадовољство због начина на који се пре свега у политичким емисијама, дебатним емисијама, али и у ширем смислу прате активности наше посланичке групе и наше странке", рекао је Орлић новинарима у Скупштини Србије.

Он је додао да су такође исказали незадовољство због нефер, непропорционалног, али и због "необјашњиво пристрасног начина расподеле времена, као и третмана од стране оних који те емисије воде или уређују".

Орлић је рекао да су представници те посланичке групе указали на више примера, попут емисије "Реч на реч" у којој је један њихов представник, а три или пет представника опозиције где је у самом старту јасно да нема фер односа.

"На то смо указали и заиста није било начина да се том аргументу опонира ни од стране других учесника састанка, као ни од стране представника РТС-а. Говорили смо и о другим емисијама и о томе да је потпуно острашћен приступ, нагињући увек на ону страну која увек као тему на најгори начин има и представника државе и нашу странку и људе у Влади Србије. Али ми не можемо да уређујемо јавни сервис нити то желимо да радимо", рекао је Орлић.

Копредседник Зелено-левог фронта Радомир Лазовић изјавио је после састанка посланичких група са представницима јавних сервиса у Народној скупштини, да је опозиција и данас потврдила захтев из септембра прошле године којим се, како је рекао, тражи пропорционална заступљеност свих опозиционих парламентарних група у информативним емисијама РТС-а.

"Ово би могао да буде корак који би био мерљив и конкретан показатељ да нешто жели да се уради", рекао је Лазовић новинарима у парламенту и додао да је то пракса која је примењена и у другим европским државама.

Лазовић је навео да су на састанку тражили и присуство опозиције у свим информативним програмима, да могу да појасне своје ставове и кључне проблеме.

"Али не говорим само о опозицији већ да треба да се на критички начин сагледа реалност у Србији", навео је Лазовић.

Он је рекао да не зна да ли ће доћи до промена, али да то траже, те да је на властима да одговоре.

"Такође, изнет је захтев и да у скупштинску процедуру уђе наша иницијатива за смену чланова Савета РЕМ-а коју смо предали већ два пута. Ми ћемо учествовати у овим разговорима, али ћемо и извештавати о свему што се на њима дешава", рекао је Лазовић.

Он је оценио да је један од кључних проблема у претходној кампањи било непристрасно и непрофесионално извештавање, тврдећи да је 91 одсто простора у информативним емисијама на јавном сервису било посвећено владајућој странци и председнику.

"Тражили смо да се то промени тако што смо понудили нека конкретна решења", рекао је Лазовић.

image