Србија и Балкан

Брнабић: Нема бојкота опозиције, не излазе само тамо где виде да су слаби

Тамо где они виде да су слаби, они ту неће да изађу зато што као фол бојкоту изборе, рекла је председница Скупштине Србије
Брнабић: Нема бојкота опозиције, не излазе само тамо где виде да су слаби© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић оценила је данас да не постоји бојкот избора опозиције, већ да не излазе само тамо где виде да су слаби.

"У овом тренутку постоје три основне тезе које они гурају, а које су нетачне. Прва је да постоји бојкот. Нико неће бојкотовати изборе. И ви видите да су се они ту извукли на то - па добро, али могу наши локални одбори да кажу где ће и где неће. Дакле, нико не бојкотује изборе. У Новом Саду сви иду заједно, у неким другим локалним самоправама.... Тамо где они виде да су слаби, они ту неће да изађу зато што као фол бојкоту изборе. А тамо где мисле да су мало јачи, они ће тамо да изађу зато што као тамо не бојкотују изборе", рекла је Брнабић за ТВ Прва.

Друга теза је, каже, да су они разједињени, а уједињенији су него икада.

"Једино што су урадили је да су успели да избаце Драгана Ђиласа. Успели су да га избаце зато што је био најнепопуларнији и онда на том таласу, у ствари, сада граде неки нови имиџ. А да су разједињени, па колико су разједињени, опет најбоље показује пример Новог Сада, где иду сви заједно. И колико им је до власти стало по сваку цену и колико никаквих принципа још једном се показује да немају најбоље говори то што ви имате, на пример, једног Милоша Јовановића који иде у коалицију са онима који пале српске заставе", рекла је она.

Навела је да је трећа теза да су ту неки нови људи и оценила да то није тачно, већ су се, каже, решили некога ко је до јуче био лидер опозиције, Драгана Ђиласа, који је, како је оценила, био и образованији и паметнији.

"То су те три тезе које они гурају, а које не стоје", рекла је Брнабић.

Говорећи о састанцима власти и опозиције у парламенту, она је подсетила да је изашла у сусрет, расписала локалне изборе за 2. јун, како би се смањила тензија у друштву и постигла унутрашња стабилност.

"Ја имам сада константне састанке са опозицијом. Неки желе, неки не желе да учествују. Ви не знате кад ће се ко појавити. Једино се увек појављују они који чине власт. Мени је утисак да се нама жури да учествујемо у разговорима, а њима не. И сада у Србији свако зна да није било ни лажи ни превара на изборима", рекла је Брнабић.

Она је поручила да ће наставити да сазива састанке и да ће наставити да се труди да одржи атмосферу дијалога.

Брнабић је прецизирала и да су се власт и опозиција сагласили око радног тела за примену препорука ОДИХР-а које ће радити на изменама закона, а да, када је реч о радном телу за јединствени бирачки списак, опозиција инсистира да се донесе законски основ за комисију са двотрећинском већином, а да је она предложила радно тело које може одмах да се формира.

"Јуче смо провели два сата убеђујући ме да они неће радно тело него комисију за коју је потребан закон. Ја сам на крају рекла, знате шта, ево прихвата се, ево формирате комисију, ево радите на изменама и допунама закона. Дакле, само да људи разумеју да су они толико у ствари незаинтересовани за бирачки списак. Да уместо тога да одмах добију увид, комплетан увид у бирачки списак, они кажу, не, него ћемо да мењамо закон, па ћемо имати стручњаке који ће се бирати двотрећинском већином,", рекла је Брнабић.

image