Србија и Балкан

Власт и опозиција са управом РТС-а: Како извештавати о изборима

Тема састанка о изборним условима било је извештавање јавног сервиса током предизборне кампање
Власт и опозиција са управом РТС-а: Како извештавати о изборимаGetty

У Скупштини Србије одржан је састанак председнице парламента Ане Брнабић и представника посланичких група са руководством Радио-телевизије Србије на челу са генералним директором Драганом Бујошевићем и главним и одговорним уредником Информативног програма Ненадом Стефановићем. Тема овог састанка било је извештавање Јавног сервиса током предизборне кампање, а како каже Бранко Павловић, кандидат за градоначелника Београда са листе "Ми – глас из народа", из РТС-а су добили уверавања да ће учинити све што је у њиховој моћи да изборна трка, што се тиче заступљености у програму, буде што равноправнија.

Павловић оцењује да је РТС у немогућој ситуацији, управо због тога што се истовремено одржавају београдски и други локални избори, а у таквој ситуацији немогуће је фокусирати се само на Београд, јер Србија није само главни град. Људи заслужују да знају и шта се каже у Јагодини, Ваљеву и другим деловима земље, уверава наш саговорник, додајући да би извештавање било далеко лакше да је прихваћен предлог власти да београдски избори буду другог јуна, а сви остали у септембру.

"На састанку те врсте и не можете да се конкретно договарате, у смислу да кажете РТС-у или РТВ-у како треба да раде, јер би то било мешање у уређивачку политику. Добили смо, међутим, информацију у којим ће форматима они дати свој максимум око праћења изборне кампање. Ситуација је тешка, јер су избори у Београду и још 66 општина и градова и суштински је немогуће то испратити у 12 дана изборног извештавања, колико знате које су изборне листе проглашене", објашњава Павловић.

Радио-телевизија Србије обећала је да ће направити "искорак" када је реч  о повећању изборног процеса, а представници опозиције давали су и своје предлоге око унапређења дебатног оквира и повећања заступљености.

"Дебатовало се и о томе што се барата различитим подацима, односно, подаци које је износи Зелено-леви фронт су били оспорени као нетачни јер РТС је изашао са својим подацима. Добро је што се разговарало и добро је да се видело да треба да се направи неки помак у правцу боље обавештености грађана", указује саговорник РТ Балкан.

Једна од тема учесника дијалога био је и РЕМ, чији представници нису међутим, били позвани на састанак. Али, зато је ту била НВО ЦРТА.

"Организација ЦРТА је предложила да се иде на појединачно разрешење чланова, али будући да је најављено да је предлог закона најављен и да ће брзо ући у процедуру, њихова идеја око појединачног разрешења захтевала би много више времена, него кроз измену закона и нови конкурс. Питање РЕМ-а никако не може бити разрешено за ове изборе", уверен је Павловић.

На састанку који је трајао нешто дуже од два сата, сви учесници имали су могућност да дају предлоге, сугестије, па и критике.

"РТС је признао да у прошлој изборној кампањи 'Ми' нисмо уопште присутни били  у дебатним емисијама, и речено је да ће се то поправити. Мој предлог је био да, како би се спречило бесомучно упадање у реч једних другима, РТС размисли о томе да сви учесници добију једнако време учешћа у емисијама. Односно, да ако неко троши време упадајући у реч, троши своје време", објашњава Павловић.

Коментарише како је било и "чудних" захтева, а илуструје то наводећи да се, рецимо, део опозиције пита "зашто се придаје важност" доласку Си Ђинпинга у Србију.

"То што председник Вучић има невероватнуу фреквенцију појављивања и обраћања, то је ствар његовог вођења политике. Али како јавни сервис да не пренесе то што је он рекао? Како да будете уредник информативног програма, а да дајете само дајџест верзију онога што је председник рекао", указује наш саговорник.

НВО као инвентар

Представници невладиних организација присуствовали су и овом састанку власти и опозиције, а листа "Ми - снага народа, Бранимир Несторовић" раније је најавила да неће бити део консултација док год у њима учествују НВО које финансира Запад.

"Ту присуствују представници невладиног сектора који финансирају западне амбасаде и западне државе. Послали смо допис Народној скупштини у коме смо били јасни — питали смо због чега присуствују невладине организације које народ није бирао, које немају везе са скупштином, и рекли смо да нећемо да унижавамо достојанство скупштине тако што ћемо да дајемо њима легитимитет", рекао је недавно посланик Александар Павић за РТ Балкан.

Он је тад подвукао да његова група неће да учествујемо "у томе да се странци мешају у наше изборно законодавство, услове и унутрашњи политички живот".

Како је прозападна опозиција сама себи дала аутогол

На једном од претходних састанака, власт и опозиција су, договарајући се о изборним условима, разматрали и бирачки списак.

Павловић је уверен да је опозиција сама себи задала аутогол, тражећи од власти образовање комисије која ће се бавити бирачким списком, уместо да то ради већ постојеће радно тело.

"Радно тело је требало да почне да ради одмах, али је 'Србија против насиља' рекла да њих то не интересује. Они су тражили да се измени закон који би формирао комисију као неки нови орган, који тек треба да се успостави и чије процедуре тек треба да се успоставе", сведочи Павловић.

Проблем је, међутим, што је то што су они тражили упитно – и по питању тога да ли ће се уклопити у уставни оквир, али и због тога што таква комисија не би у наредних годину и по дана да почне озбиљније да ради.

"Они су толико инсистирали на томе да им је чак и Брнабићева рекла да предлажу нешто што би власти одговарало. Она је ипак, након кратког телефонског позива прихватила њихов услов, и тако је заправо онемогућено да се било шта уради по питању бирачког списка, односно да се провере тврдње попут оне да се једна особа појавила на седам изборних места или да је, на пример, председник Општине Соколац гласао на неким локалним изборима. Све је то било лако проверљиво, а сада је пало у воду", истиче наш саговорник.

Павловић овакав поступак "Србије против насиља види" као "бачену годину", и "катастрофалан потез", а друге листе, које су се противиле формирању комисије тражећи да се ради одмах, види као њихове "заробљенике".

image