Србија и Балкан

Бајке Доре Бакојани: "Косово" рекордер у реформама

Какве су све реформе спроведене у лажној држави, није јасно
Бајке Доре Бакојани: "Косово" рекордер у реформама© George Panagakis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Известилац за Косово у Парламентарној скупштини Савета Европе Дора Бакојани тврди да ни од једног кандидата за потенцијално чланство у СЕ није тражено да предузме толико реформи као што је случај са "Косовом" те да је то вероватно разлог зашто је 83 одсто посланика гласало за њен извештај.

О тим силним "реформама" вероватно најбоље сведоче рекордни нивои корупције, кршења људских права Срба па и исељавања Албанаца са Космета. Такву "земљу" снова, и "рекордера" у реформама, заиста би било немогуће не наградити илегалним чланством у међународној организацију.

Све те силне реформе свеле су се само на једну обавезу Приштине коју је неопходно испунити за улазак у Савет Европе – а то је формирање ЗСО. С обзиром на то да се Заједница српских општина може основати и накнадно, након уласка у ово тело, не чуди то што српско званичници верују да та обавеза неће бити испуњена никад.

Бакојани се за "Репортери" похвалила како је за постизање позитивног мишљења било потребно 300 дана мисије у Приштини, Северној Митровици и Бриселу, тим специјализованих адвоката и десетине састанака са владама, амбасадорима, представницима Србије… С ким се Бакојанијева састајала не зна се, будући да је председник Александар Вучић рекао да "чак ни основна обавеза разговара са Србијом није испуњена".

Он је подсетио да је најпре требало да се виде док је писала извештај, али се од тога одустало. Потом је требало да се чују конференцијски путем видео линка, али су рекли да то није могуће због здравственог стања Бакојанијеве.

Бивша грчка министарка спољних послова рекла да у извештају није дала став о државности "Косова", објашњавајући да ако би постојала одлука о статусу "Косова", не би предузела такав извештај, јер се њен став поклапа са ставом њене земље - не признаје "Косово". Зашто и како је могло да се деси да једна аутономна покрајина једне суверене државе уопште покуша да уђе у неку међународну организацију, није јасно.

Исто као што није јасно, да ли су Кипар, Тракија и источни Егеј "следеће Косово", за шта је, како кажу увод направио баш извештај Бакојанијеве.

image