Србија и Балкан

Вучић: Србију видим крајем 2027. као једну од најуспешнијих земаља у региону

Од нове Владе Србије очекујем да се суочи са бројним проблемима и да се заједнички изборимо за напредак Србије, поручио је председник
Вучић: Србију видим крајем 2027. као једну од најуспешнијих земаља у региону© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић поручио је да види Србију на крају мандата нове владе као "једну од најуспешнијих земаља у региону, најбогатију".

Влади Србије желим успех и много тешког и напорног рада, рекао је Вучић гостујући на РТС-у.

"За мене као председника најважније је да влада оствари резултате који су зацртани а то су повећање животног стандарда, брига о људима, плате, пензије, Експо... Очекујем да ће се влада суочити с бројним проблемима, политичким облацима који се надвијају над Србијом и да ћемо се заједнички изборити за напредак Србије", рекао је он.

"Видим Србију крајем 2027, када је крај мандата ове владе, као једну од најуспешнијих земаља у региону, најбогатију", додао је Вучић.

Верујем у владу и њене успехе да ће бити марљиви. Пред нама је изазовно време, рекоа је Вучић и истакао да Експо није само оно што се дешава у Београду већ пројекти широм целе земље

"Свуда ће грађани имати веће плате и примања, зато што ће Србија да расте. На нама је да и нижој класи, онима са нижим примањима, омогућимо боље услове за живот", додао је.

Посета Си Ђинпинга

Осврнувши се на долазак кинеског председника Сија Ђинпинга у Београд, Вучић је рекао да је његова посета "огромна част за нашу земљу".

Последњи пут када је био овде добили смо прилику да најдиректније причамо са кинеским компанијама, повећан је број туриста, од 1. јула ступа на снагу уговор о слободној трговини што значи да ће у наредних пет година готово сви производи бити слободни за извоз у Кину. Шта то значи за наше произвођаче? Имаћемо коме да продамо наше производе. То је велико за нас, објаснио је Вучић и додао да ће замолити Сија за возове јер их нема довољно на тржишту.

Резолуција о Сребреници

Вучић се осврнуо и на резолуцију о Сребреници и оценио да у измењеној, финалној верзији, нема суштинских измена.

"Данас су се спонзорима резолуције о Сребреници придружиле Естонија, Пољска, Луксембург, али и наши суседи Бугарска и Хрватска. Ваљда су чекали до последњег тренутка. Усагласили су текст, ја га имам овде испред себе. Убачена су три британска амандмана који су за једну малу ноту појачали снагу резолуције. Ваљда су мислили да није довољно јака. Без суштинског значаја. Одбили су Иран који је тражио да се убаци Газа, и аустралијске амандмане", рекао је он.

"Све ово су урадили да би могли да кажу да су обавили прецизне консултације.  Нису се они ништа консултовали. Консултују се са истомишљеницима, не желе дијалог, разговор са онима који другачије мисле. Они воле једноумље", рекао је он.

Вучић је нагласио да ни Немачка ни Руанда нису одговорили ништа на писма Србије.

"План им је да гласање о резолуцији ставе на дневни ред између 13. и 17. маја - највероватније 15. или 16, а да 16. маја буде гласање у Савету Европе", рекао је Вучић.

"Поносан сам на огроман рад мојих људи и наставићемо да се боримо до 15. или 16. иако знамо да ће исход бити негативан за нас", рекао је.

Он је додао да није оптимиста када је реч о гласању у Савету Европе.

"Што се тиче Савета Европе немам превелика очекивања. Велика Британија је сада преузела палицу од Немачке, шта год их питате ништа их не интересује. Нисам ја случајно питао Американце, јер знам да је њима стало до објашњења око Дејтонског споразума. Ја их питам - зашто сте дозволили брутално кршење Дејтонског мировног споразума, јер ја знам да они знају да је то кршење. Наше партнере Немачку и Велику Британију ништа и не питам", испричао је.

Он је објаснио да "они имају између 29 и 33 гласа у Савету Европе, 31 им је довољно за већину", али шта год да се деси, Србија ће се борити и када прође тај дан, наставићемо да идемо уздигнута чела, да се боримо и радимо још више, поручио је Вучић.

Истакао је да се Србија није обрукала.

"У једној одвратној атмосфери коју су креирали и у региону и у Европи и свету, против Србије и српског народа, ми ниједног секунда нисмо негирали ужасне злочине који се догоди у Сребреници... Увек смо показали пијетет према жртвама, поштовање према жртвама. Држали смо се достојанствено, поносито, часно и одговорно. Упознали смо велики део света са оним што се збива и поносан сам на рад огромног броја људи", навео је Вучић.

Поручио је да ћемо наставити да се боримо са "јасном чињеницом да знамо да ће исход бити неповољан по нас".

"Али нисам сигуран да они који су осмислили ту резолуцију да ће се много томе радовати када буду видели како је расположење људи и како је расположење земаља. Наставићемо нашу борбу, Наш је посао и наша обавеза да се боримо за нашу земљу", нагласио је Вучић.

Годишњица Рибникара и Дубоне

Уочи годишњице масовних убистава у школи "Владислав Рибникар" и околини Младеновца и Смедерева, председник је још једном изразио саучешће породицама страдале деце и истакао да држава неће одустати од правде.

Истакао је да су то тешки дани за целу земљу. "Надам се да се никад више неће поновити", рекао је Вучић.

"Верујем да ћемо као земља имати довољно снаге да се подигнемо после ужасних ствари кроз које су прошле најпре породице убијених, али онда и читава нација", закључио је председник.

image