Србија и Балкан

Завршено гласање: Србија добила нову Владу

Са 152 гласа "за", 61 "против" и без уздржаних, посланици Скупштине Србије су јавним гласањем изабрали нову Владу Србије
Завршено гласање: Србија добила нову Владу© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

После маратонске расправе на седници Скупштини Србије, која је трајала два дана и чија је једина тачка дневног реда био избор владе и полагање заклетве премијера и министара, изгласана је нова Влада Србије.

Са 152 гласа "за", 61 "против", и без уздржаних, док је одсутно било 37,  посланици Скупштине Србије су јавним гласањем изабрали нову Владу Србије.

После гласања, министри и председник владе Милош Вучевић  положили су свечану заклетву пред посланицима.

Полагању заклетве присуствовали су председник Србије Александар Вучић, представници дипломатског кора, верских заједница, Војске Србије, правосуђа и други гости.

"Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије", гласио је текст заклетве.

Нова Влада Србије имаће 31 члана, од чега пет министара без портфеља, а трећину кабинета Милоша Вучевића чиниће нова имена у односу на претходну владу на чијем је челу била Ана Брнабић.

Потпредседници Владе Србије су Синиша Мали, Ивица Дачић, Ирена Вујовић и Александар Вулин.

Седница је почела јуче, а данас је настављена читањем експозеа мандатара за састав нове владе, Милоша Вучевића.

У трочасовном обраћању народним посланицима, Вучевић је, између осталог, истакао како ће Влада коју предлаже у највећој мери бити влада континуитета, као и да пуноправно чланство у ЕУ остаје стратешки приоритет Србије.

Мандатар је навео и да ће највећи изазов новог кабинета бити одбрана суверенитета, да ће бити предложено обавезно четворомесечно служење војног рока, али и да ће приоритет Владе бити подизање и очување животног стандарда грађана Србије.

Вучевић је поручио да чланови Владе морају да буду тим, да ће морати увек да буду спремни да чувају националне и виталне интересе Србије, а да је његов први и једини захтев беспоговорна оданост отаџбини.

Прва седница Владе Србије у новом мандату, након што је изгласана у Скупштини Србије, заказана је за вечерас у 19.15 часова.

image