Србија и Балкан

Курти са Камберијем и кандидатима за градоначелнике Прешева и Бујановца

Разговарало се, кажу, о "проширењу подршке" приштинских власти општинама које сепаратисти називају "прешевском долином"
Курти са Камберијем и кандидатима за градоначелнике Прешева и Бујановца© Andreas Gora - Pool/Getty Images

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти састао се јуче са јединим албанским послаником у Скупштини Србије Шаипом Камберијем, као и кандидатима за градоначелнике Прешева и Бујановца, Ардитом Синани и Рагмијем Мустафијем.

Разговор је како се наводи у саопштењу за јавност које преноси "Албанијан пост", био фокусиран на "политичку и безбедносну ситуацију у региону".

У саопштењу се додаје да је тема разговора била и могућност проширења подршке Албанцима "прешевске долине".

Албанци у "прешевској долини", како се истиче, и даље имају непоколебљиву подршку "Владе Косова у суочавању са дискриминацијом опресивне политике Београда према албанској заједници".

Да опресија постоји, али у супротном смеру, можда најбоље сведочи чињеница да је поменути Рагми Мустафи (донедавно градоначелник Прешева) иначе саветник Куртијевог помоћника Бесника Бисљимија као и бивши председник Националног савета Албанаца у Србији – пре две године у Капитол Хилу и Стејт департменту лобирао да "прешевска долина", како сепаратисти воле да зову јужне српске општине, постану део преговора између Београда и приштинских власти. По истим ходницима је у исте сврхе лобирао и Камбери.

"Прешевска долина", дакле, није географски, већ политички термин који користе Албанци за Бујановац и Прешево, којима се некада додаје и Медвеђа, а већина албанских политичара не крије да је њихов циљ да противуставно оцепе те општине и припоје их самопроглашеном "Косову". 

Шта ће у оваквој дружини Шаип Камбери, посланик који се приликом преузимања дужности заклео да ће чувати Устав Србије, односно територијални интегритет земље – можемо да претпоставимо.

image