Србија и Балкан

Бујановац: Школе "праве" по нотама из Тиране

Скупштинској расправи у Бујановцу нису присуствовали српски одборници који су одмах након усвајања дневног реда напустили салу јер је одбијен њихов захтев да се са дневног реда склони тачка о промени имена школе "Десанка Максимовић" коју су Албанци касније и усвојили
Бујановац: Школе "праве" по нотама из Тиране© FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ/bs

Одборници скупштине општине Бујановац у дану када су (из)гласали промену имена овдашње Основне школе "Десанка Максимовић" подржали су иницијативу званичне Тиране за помоћ при изградњи сале за физичко у ОШ "Наим Фрашери".

Седници, одржаној у среду 15. новембра, односно скупштинској расправи истог дана, нису, како сазнају "Новости", присуствовали српски одборници јер су одмах након усвајања дневног реда напустили салу пошто је одбијен захтев да се са дневног реда склони тачка о промени имена школе "Десанка Максимовић" коју су Албанци касније и усвојили.

Претходно је градоначелник Тиране Ерион Велиај упутио захтев општини Бујановац да албанска престоница финансира изградњу фискултурне сале у бујановачкој Основној школи "Наим Фрашери".

Председнику бујановачке Скупштине Енверу Рамаданију приликом посете Тирани крајем октобра, обећана је ова инвестиција, а он је на последњој седници у обраћању, пре свега српским одборницима, рекао да "треба да похвале немалу инвестицију Албаније у то подручје".

Пре него што се захтев нашао пред бујановачким одборницима одлука је донесена у Тирани, а како преносе албански политичари с југа Србије ово је "конкретна помоћ браћи у Прешевској долини". 

Основна школа "Наим Фрашери" налази се у Бујановцу, настава се одвија само на албанском језику, а одборници су имали прилику да пре гласања виде документацију којом се потврђује да ће Тирана издвојити у ове намене 550.000 евра. 

"Сваку инвестицију подржавам и добро је дошла. Признајем да сам скептичан по питању њене реализације, с обзиром на то да је до сада било пуно обећања која нису реализована. Наслушали смо се разних најава о улагању у инфраструктуру, али се то није десило, реализовано је само што је Влада Србије определила за југ Србије", рекао је за "Новости" шеф Координационог тела за југ Србије Ненад Митровић.

image