Србија и Балкан

Председник Кине: Као некад уз Валтера, генерација кинеске омладине одраста на филмовима Кустурице

И док је за кинеске највеће медије део говора председника Си Ђинпинга у коме је говорио о културним везама две земље – Кустурици, Ђоковићу, Јокићу – прворазредна вест, у већини великих медија у Србији овај део говора председника Кине, занимљиво, није поменут
Председник Кине: Као некад уз Валтера, генерација кинеске омладине одраста на филмовима Кустурице© TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

На свечаној вечери коју је у част председника Народне републике Кине Си Ђинпинга у Београду пре пар дана приредио председник Републике Србије Александар Вучић, а којој су присуствовале бројне званице, гости из Кине као и домаћини из Србије, председник најмногољудније земље на свету, високи гост говорио је и о утицају српске културе, српског спорта на Кину и генерације Кинеза.

"Као што смо ми својевремено одрастали уз филмове 'Валтер брани Сарајево', 'Мост' и друге, тако садашње генерације Кинеза одрастају уз филмове Емира Кустурице, а у спорту идоли су им Новак Ђоковић, Никола Јокић", казао је кинеске председник у говору на свечаној вечери.

Речи кинеског председника јуче су објавили бројни кинески медији, међу њима и Си-Си ТВ Њуз, "Пиплс дејли", "Шангај ексинмин ивнинг њуз", "Чајна њуз". 

Кинески председник Си Ђинпинг додао је да је кинески народ одувек гајио посебну везу пријатељства са Србијом.

"Југословенски филм 'Мост' и песма 'Бела ћао', који изазивају јака патриотска и антифашистичка осећања годинама су били изузетно популарни у Кини и постали су мој пратилац у младости", рекао је председник Си, пренео је кинески "Пиплс дејли".

"Иако филмове попут 'Моста', 'Валтер брани Сарајево' и 'Подземља' воли кинеска публика, која из њих црпи инспирацију и духовну снагу, за Кустурицу, којег љубитељи кинеског филма од миља зову 'Ујка Ку', његова веза са Кином превазилази страст", објавио је ових дана кинески "Глобал Тајмс".

У недавном ексклузивном интервјуу "Глобал Тајмсу", Кустурица је изразио чврсто уверење у пријатељство Кине и Србије.

"Мислим да ће нам посета председника Сија донети више прилика за развој сарадње између две земље... Надам се да ће се ово братско пријатељство наставити", рекао је Кустурица за "Глобал тајмс".

И док је за кинеске највеће медије део говора председника Сија у коме је говорио о културним везама две земље – Кустурици, Ђоковићу, Јокићу – прворазредна вест, у већини великих медија у Србији овај део говора председника Кине, занимљиво, није поменут.

Остаје питање, како је могуће да председник највеће земље на свету говори да је неко из наше земље идеал у одрастању ваљда пола милијарде младих Кинеза, и то изговори у Београду, а то у Србији не буде примећено? Опструкција плућа једне државе? Зашто се такав податак скрива од српске јавности?

image