Свет

Тајно оружје Си Ђинпинга: Мека моћ прве даме Кине

Веома популарна и успешна Пенг Лијуан све своје таленте ставила је у службу имиџа супруга Си Ђинпинга у тренутку када је постало јасно да га чека високи положај, и доказала да је истинита изрека да иза сваког успешног мушкарца стоји успешна жена
Тајно оружје Си Ђинпинга: Мека моћ прве даме Кине© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs

Пенг Лијуан спремна је да импресионира све око себе и улепша имиџ Кине у иностранству, констатовао је Си-Ен-Ен коментаришући прву међународну посету председничког пара пошто је Си Ђинпинг дошао на чело земље 2013. године.

"У елегантном капуту с каишем, подигнутом крагном и светлоплавим шалом, стајала је поред супруга када су стигли у Москву. Озарено се смешила, руковала с домаћинима", писао је тада Си-Ен-Ен додајући да првој дами не треба помоћ у односима с јавношћу будући да је чувена певачица, надалеко позната у Кини по свом гласу и патриотским народним песмама.

И заиста, у историји Народне Републике Кине никада није било прве даме попут Пенг Лијуан – одмах је привукла велику пажњу широм света, пореде је с првим дамама Француске и САД Карлом Бруни и Меланијом Трамп, а неретко је истицана њена витална улога у ублажавању лошег имиџа председника Сија на Западу који је последица страха од економског успона највеће азијске државе а која се све чешће узимала за "претњу".

"Пенг Лијуан је кључна у културним компонентама Сијеве меке моћи, дала је снажан и позитиван допринос кинеској дипломатији", изјавио је својевремено професор кинеске политике Џорџ Гуо на америчком Гилфорд колеџу, али и додао њен утицај у земљи у којој, захваљујући шарму и харизми, има велику подршку јавности, те истакао да је управо њена популарност у војсци била значајна за Сијеву каријеру.

Наиме, Пенг, рођена у породици уметника у провинцији Шандунг, након студија на локалном универзитету за уметност и дизајн придружила се као сопран оркестру Народноослободилачке армије, а стигла је и до чина генерал-мајора.

Њена импресивна каријера укратко гласи овако: велику популарност и јединствену позицију у свету кинеске народне вокалне музике стиче редовним појављивањем на новогодишњој гала свечаности на државној телевизији (ЦЦТВ), осваја бројна признања на певачким такмичењима, лауреат је и најпрестижније кинеске позоришне награде Цвет шљиве, предавала је на Универзитету уметности Шандунг и Кинеском музичком конзерваторијуму, а била је декан Академије уметности Народноослободилачке армије (2011–2017). Извела је кинеску оперу на обележавању 60 година Уједињених нација у Њујорку, a нашла се и на Форбсовој листи најмоћнијих жена.

Пошто је Си Ђинпинг 2007. постао један од девет чланова Политбироа Сталног Централног комитета КП Кине, односно једна од најутицајнијих личности у тамошњој политици, Пенг Лијуан се посвећује хуманитарном раду. Треба поменути и њен ангажман у кампањама за подизање свести о ХИВ-у и туберкулози у кинеској јавности. Аналитичари су истицали да је захваљујући њој Си све више представљан као добронамерни вођа који саосећа са својим народом.

Кинески медији увек истичу њену лојалност и држави и супругу, с којим је у браку од 1987. године и имају ћерку, а обожаваоци је од милоште зову Мама Пенг. У профилу објављеном у гласилу Централног комитета Комунистичке партије Кине "Пиплс дејли" истакнуто је да је "њен живот верна илустрација кинеског сна". Тако и изгледа.

image