Србија и Балкан

Патријарх Порфирије о одлуци Приштине: Они који су затворили врата дома молитве чине зло најпре себи

Патријарх Порфирије неће оставити свој народ на Косову и Метохији и учиниће све што је могуће да се с њим сретне и да се с њим заједно помоли Богу што пре буде могуће, истиче се у саопштењу СПЦ
Патријарх Порфирије о одлуци Приштине: Они који су затворили врата дома молитве чине зло најпре себи© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Сва врата овог света су отворена за мене као што су и наша врата отворена за све, само су врата мога дома, Пећке Патријаршије, затворена и не дају ми да у њега уђем, изјавио је патријарх српски Порфирије данас након што косовске власти на прелазу Мердаре нису дозволиле њему и седморици архијереја СПЦ да уђу на територију КиМ, како би у уторак присуствовали свечаном почетку рада редовног годишњег заседања Сабора у Пећкој патријаршији.

Он је истакао да као патријарх српски, као грађанин и као верник, зна и да поручује да ће та врата пре или касније отворити сам Бог.

"Они који су затворили врата дома молитве чине зло најпре себи, а потом и свим људима. Они су затворили врата за свако добро, благослов и срећу", навео је патријарх Порфирије.

Он се запитао шта ли се тек дешава са "Србима који живе у гетима на КиМ, када патријарху српском овако ускраћују слободу кретања".

"Ја им поручујем да издрже, јер ко издржи до краја тај ће се спасити. Ако су затворили врата Пећке патријаршије за патријарха српског, сигурно је да не могу затворити нашу љубав и наше добре намере. Сигурно је да је за нас, највише на Косову и Метохији, небо отворено и оно ће отворити сва врата које је зло затворило", рекао је патријарх српски Порфирије.

Патријарх Порфирије и епископи враћени су данас са административног прелаза односно уручене су им тзв. одбијенице, без икаквог разлога и образложења.

Због тога Сабор СПЦ неће, као што је било планирано, почети са радом сутра у Пећкој патријаршији, већ ће се архијереји окупити у Београду, у Храму Светог Саве на Врачару, где ће у девет сати почети литургија.

Радни део Сабора под председништвом патријарха Порфирија почеће у крипти Храма Светог Саве, а поглавар СПЦ ће се на самом почетку свечане седнице обратити архијерејима и истакнути најзначајнија дешавања у току протекле године и указати на неке од изазова са којима ће се Сабор бавити у наредним данима. Како се очекује, Сабор би могао да траје у наредних недељу дана.

Његову светост патријарха српског Порфирија, који је са још седморицом архијереја требало да, по устаљеној процедури, у поподневним часовима допутује у седиште Српске православне цркве (СПЦ), манастир Пећку патријаршију, ради почетка редовног годишњег заседања Светог архијерејског сабора, на административном прелазу Мердаре су зауставили службеници привремених власти у Приштини и, без икаквог образложења, саопштили да им је забрањен улазак у Покрајину.

"Са становишта људских права и слобода било ког човека, одлука да се поглавару Српске православне цркве и епископима забрани долазак у древно седиште СПЦ јесте неразумна и неприхватљива, у исто време је тачна слика положаја Српске цркве и српског народа на Косову и Метохији", каже се у саопштењу СПЦ.

Како се наводи, патријарх апелује на све који имају утицај на ситуацију на Косову и Метохији да учине оно што до њих стоји да се престане са флагрантним кршењем људских права српског народа, па и права на слободу кретања српског патријарха, епископа и свештенства.

"Патријарх Порфирије неће оставити свој народ на Косову и Метохији и учиниће све што је могуће да се с њим сретне и да се с њим заједно помоли Богу што пре буде могуће", истиче се у саопштењу СПЦ.

Заседање Светог Архијерејског Сабора почеће са радом сутра у храму Светог Саве на Врачару где ће Света архијерејска литургија, уз саслужење свих архијереја, почети у 9 часова.

Приштина: Забранићемо посете све док траје кампања Србије против "Косова"

Огласило се и Министарство спољних послова и дијаспоре "Косова", које је одбило захтев патријарха Српске православне цркве Порфирија да посети Пећку патријаршију.

"Као што је познато, Србија је направила министарску групу да крши Основни споразум и да спречи чланство 'Косова' у Савету Европе, и све док наставља са таквим приступом и ратом против 'Косова' на било који начин, ми не желимо да одобримо такве посете", наводи се у саопштењу тзв. косовског Министарства спољних послова, преноси "Јуроњуз Србија".

У саопштењу такође пише да "све док Србија наставља да крши Бриселски споразум и не дозвољава посете косовских званичника Србији и не престане са кампањама против 'Косова' у међународној арени, наставља да користи говор мржње и претње 'Косову' и његовим представницима, неће бити дозвољене посете Косову".

image