Србија и Балкан

Кинеска Ексим банка спремна да улаже у Републику Српску: И део ауто-пута у плану

Вршилац дужности директора Ауто-путева Републике Српске, Недељко Ћорић, рекао је да је реч о деоницама ауто-пута Београд-Бањалука, на правцима од Бијељине до Брчког и од Вукосавља до Брчког
Кинеска Ексим банка спремна да улаже у Републику Српску: И део ауто-пута у плану© TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

Кинеска банка Ексим спремна је да финансира највеће инфраструктурне пројекте у Републици Српској, укључујући изградњу деоница будућег ауто-пута Београд – Бањалука.

Вршилац дужности директора Ауто-путева Републике Српске, Недељко Ћорић, рекао је да је реч о деоницама на правцима од Бијељине до Брчког и од Вукосавља до Брчког, пренео је РТРС.

Kао део делегације тог предузећа Ћорић борави у Кини због разговора о начину финансирања пројеката у области путне инфраструктуре, чија је реализација, након спровeдених међународних поступака јавних набавки, поверена еминентним кинеским грађевинским компанијама.

Том приликом уговорена је реализација два пројекта са кинеским компанијама, а обављен је и састанак са званичницима кинеске Ексим банке, на којем су добијена уверавања да је Кина заинтересована за реализацију великих инфраструктурних пројеката у Републици Српској и на Балкану, наводи медиј.

"Ова банка је изразила спремност да финансира наше пројекте, у оквиру иницијативе 'Појас и пут', што нам даје додатне гаранције да ће уговорени пројекти бити реализовани на обострано задовољство", навео је Ћорић.

Делегација Аутопутева Републике Српске искористила је боравак у Кини и за радни састанак са представницима Кинеске инжењерске компаније за иностранство, којој је након спроведеног поступка јавне набавке поверена реализација пројекта изградње дионице ауто-пута Бијељина - Брчко, пренео је РТРС.

image