Србија и Балкан

Додик предлаже бојкот: Да не учествујемо на изборима по наметнутим Шмитовим одлукама

Република Српска има право да спроведе изборе по свом изборном закону, поручио је председник РС
Додик предлаже бојкот: Да не учествујемо на изборима по наметнутим Шмитовим одлукама© Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI via AP

Председник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да ова странка предлаже осталим партијама у Републици Српској да не учествују на предстојећим локалним изборима.

"Наш предлог је да се на изборима не учествује по законима, односимо одлукама које је предложио Кристијан Шмит", рекао је Додик након седнице Председништва СНСД-а.

Он је рекао да је неопходан дијалог са опозицијом о овом питању, додајући да остају при доношењу Изборног закона Српске по којем је потребно организовати изборе.

"То је могуће обезбедити само ако све партије прихвате да Република Српска има право да спроведе изборе по свом изборном закону", истакао је Додик, додајући да је само на тај начин могуће обезбедити субјективитет изборног процеса.

Он је рекао да је Председништво СНСД-а оценило да је ситуација на нивоу БиХ конфузна и да од Републике Српске стално праве кривца.

"Осуђујемо доношење покушаје доношења резолуције о Сребреници у УН. Та резолуција је подмукао начин да се дугорочно дискредитује српски народ", истакао је Додик.

Председник Републике Српске је нагласио да РС и њени представници у потпуности остају привржени поштовању Дејтонског споразума и Устава.

Додик је рекао и да је Председништво СНСД-а поздравило одржавање Великог српског сабора 8. јуна у Београду. "Верујем да ћемо тада донети опште мере везане за наше понашање у Републици Српској и Србији и наш народ где год се налази", рекао је Додик.

image