Србија и Балкан

Додик: Бећировић је лажима у УН надмашио сам себе

Председник Републике Српске је нагласио да ће остати записано да је легално бирани члан Председништва БиХ молио Савет безбедности УН да се не укида колонијална управа у БиХ, а човека без легалитета и легитимитета означио као јединог овлашћеног да говори пред Саветом безбедности УН
Додик: Бећировић је лажима у УН надмашио сам себе© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Денис Бећировић лажима надмашио сам себе данас пред Саветом безбедности УН, а најпре тврдећи да говори у име БиХ, што је лаж.

"Не постоји одлука Председништва према којој Бећировић може да говори у име БиХ. Он је данас говорио у име Бошњака и то оних који су га бирали. Свака тврдња коју је данас изнео је тачна колико и та да говори у име БиХ", истакао је Додик за Срну, преноси РТРС.

Он је нагласио да ће остати записано да је легално бирани члан Председништва БиХ молио Савет безбедности УН да се не укида колонијална управа у БиХ, а човека без легалитета и легитимитета означио као јединог овлашћеног да говори пред Саветом безбедности УН.

"Нико из Републике Српске не може толико да поништи БиХ једним потезом колико је то учинио Бећировић данас. Лажи које је изнео на рачун Републике Српске, посебно оне о угрожавању мира, континуитет су Бећировићеве, али и бошњачке политике, која се своди на фабриковање лажи о Републици Српској и Србима", указао је председник Српске.

Он је рекао да је сулудо отићи пред Савет безбедности УН да би се жалио на страну потписницу Дејтонског мировног споразума, што Република Српска јесте у свим његовим анексима, а онда ту исту потписницу оптуживати да напада Дејтонски споразум.

"Република Српска је у Дејтонски споразум унела свој суверенитет, иако се Бећировић узалуд труди да га негира. Република Српска је настала прије потписивања Дејтонског мировног споразума, јер како нешто што тек настаје споразумом може да потпише све анексе тог споразума", истакао је Додик.

У једном од тих анекса, додао је председник Српске, је и Устав БиХ којим је такође решено питање имовине, тако да по Анексу четири Дејтонског мировног споразума, а то је Устав БиХ, имовина припада ентитетима.

"Устав је прецизирао да све што није изричито дато БиХ припада ентитетима. Имовина није на списку онога што је тим споразумом припало БиХ", појаснио је Додик.

Када је реч о Бећировићевим оптужбама на рачун Србије, Додик је навео да негирати да је Србија гарант Дејтонског споразума је, такође, негирање тог споразума, за шта упорно он оптужује Републику Српску.

"Тврдити да Република Српска прети, како Бећировић каже, новим геноцидом заслужује два питања - који је то био стари и да ли је он уопште нормалан ако тако олако изговара тако тешке и опасне ствари", нагласио је председник Републике Српске.

Бећировић се жали на Српску и тражи да се Шмитове одлуке спроводе

Председавајући Председништва БиХ Денис Бећировић рекао је на седници Савета безбедности УН у Њујорку да је БиХ постигла важан корак када је Брисел донео одлуку да отвори преговоре за приступање ЕУ.

Он је навео да је важно да Савјет безбједности УН у новембру продужи мандат мисији "Алтеа".

Бећировић је мишљења да власти Републике Српске тумаче, како каже, селективно Дејтонски споразум и сматра да се одлуке Кристијана Шмита морају спроводити у дело на целој територији БиХ.

"Прете миру и стабилности. Годинама поткопавају темељне одлуке из Дејтона и спроводе правно насиље", оценио је Бећировић, тврдећи да "говори у име БиХ".

Бећировић, који је и бошњачки члан Предсједништва БиХ, говорио је да је у Сребреници јула 1995. године почињен "геноцид" над Бошњацима.

Он је исказао и свој став да му смета што представници Републике Српске не дозвољавају да се отме имовина Републике Српске.

Председник Републике Српске јавно заговара уједињење Републике Српске, Србије и Црне Горе, то утиче на неколико држава чланица УН - пожалио се Бећировић пред Саветом безбедности УН.

image