Србија и Балкан

Вишковић: Oбраћање Шмита и Бећировића пред СБ УН је нонсенс, говорили у своје име

Вишковић је позвао Бећировића да каже о чијем трошку борави у САД већ 15 дана, а за Шмита је рекао да у БиХ зарађује више од немачког канцелара
Вишковић: Oбраћање Шмита и Бећировића пред СБ УН је нонсенс, говорили у своје име© Antonio Ahel/ATAImages

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас на Јахорини да је необјашњив нонсенс да су се Савету безбедности УН обратили немачки дипломата Кристијан Шмит и бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић, који су говорили само у лично име, с обзиром на то да првом није потврђен мандат високог представника, а други без сагласности и одобрења Председништва БиХ.

Вишковић је новинарима рекао да "нешто не штима" када је Шмиту омогућено да се обраћа неком ко му није потврдио мандат.

"Он по мени није имао никакво право, не сада него никад да се обрати у институцији која му није дала зелено светло да се представља као високи представник у БиХ", рекао је Вишковић, пренела је Срна.

Вишковић је истакао да Шмит у Савету безбедности УН износи лажи, чува своје бенефите и лична примања која има у БиХ и која су већа и од примања немачког канцелара.

Кад је реч о обраћању Бећировића, Вишковић је рекао да је он у приватној посети САД јер нема одобрење и сагласност Председништва БиХ да говори у УН.

"Није представљао БиХ, јер да је представљао, сазвао би Председништво БиХ и изнео оно о чему ће говорити, те за то добио сагласност", рекао је Вишковић.

Вишковић је позвао Бећировића да каже о чијем трошку борави у САД већ 15 дана.

Подсетио је да је Влада Републике Српске доставила свој 31. извештај Савету безбедности УН у којем су наведене чињенице које могу проверити сви експерти на свету.

image